V Česku klesá spotřeba masa, ale roste obliba kuřecího
1. 10. 2004 | ČTK
Spotřeba masa v České republice za poslední desetiletí celkově klesá, ale roste obliba drůbežího. Kuřecímu dává naprostou přednost před ostatními druhy masa téměř celá populace. Přesto lidé sní více vepřového masa než drůbeže. Vyplývá to z červencového průzkumu společnosti GfK. Každý obyvatel České republiky spotřebuje ročně v průměru 80 kilogramů masa, zatímco v roce 1936 to bylo 38 kilogramů. Spotřeba masa v Česku vrcholila v roce 1990, kdy se vyhoupla na průměrných 97 kilogramů na obyvatele a rok, řekl dnes novinářům Jiří Klán z GfK. Odborníci na výživu oceňují, že se na jídelníčku českých strávníků stále častěji objevuje kuřecí nebo krutí maso. Jestliže v roce 1990 připadalo ročně na obyvatele 14 kilogramů drůbežího masa, loni to bylo 24 kg. Ve stejném období poklesla konzumace vepřového z 50 na 41 kilogramů a hovězího z 28 na 11 kilogramů. Oproti USA, kde konzumace bílého drůbežího masa výrazně stoupá, je spotřeba drůbeže v ČR stále nízká, poznamenal Klán. Američan totiž sní za rok průměrně 52 kilogramů drůbeže. Ročních 24 kilogramů na osobu v ČR vykazují i země Evropské unie, dodal.
V průzkumu, kterého se zúčastnilo tisíc respondentů, 96 procent lidí odpovědělo, že preferuje drůbež. Na druhé příčce oblíbenosti se umístilo maso vepřové, jemuž dává přednost 88 procent a na třetí se 78 procenty maso rybí. Hovězí maso získalo 71 procent, maso skopové 61 procent a na posledním místě s 52 procenty skončila zvěřina. Rostoucí obliba drůbežího masa souvisí podle zpracovatelů výzkumu s tím, že se lidé stále více zajímají o zdravou výživu. Strávníci oceňují, že je drůbež významným zdrojem bílkovin, ale ve srovnání s ostatními masy má nižší kalorickou hodnotu. Průzkum ukázal i to, že Češi jedí stále častěji nejen kuřecí, ale i krůtí maso. Považují to za zajímavou obměnu jídelníčku, která je kvalitní a dostupná za příznivou cenu. Za hlavní důvod obliby nejčastěji uváděli, že je zdravé, lehce stravitelné, dietní a má široké uplatnění v kuchyni. Krůtí maso se nejčastěji objevuje na stolech Západočechů a nejméně ho jedí Středočeši. Lidem především chutná světlé maso z krůtích prsou, tmavé ze stehen, anebo si dopřejí celou upečenou krůtu. Alespoň jednou za čtvrt roku si krůtí maso dá polovina populace, což je poměrně málo, dodal Klán.
Zdroj: ČTK, 1. 10. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 21:38
