Agris.cz - agrární portál

Vinařské firmy zahájily výkup hroznů; odhadují výborný ročník

2. 10. 2004 | Mladá fronta Dnes

Vinařské firmy na jižní Moravě začaly vykupovat od malých pěstitelů i smluvních dodavatelů rané odrůdy hroznů. Podniky tak postupně zpracovávají odrůdy Irsai Oliver, Müller Thurgau, Muškát Moravský i Veltlínské červené rané. Shodují se, že pokud se v říjnu udrží pěkné počasí, mohou se konzumenti vín těšit na výborný ročník. Výkup až 11.000 tun předpokládá letos Vinium Velké Pavlovice. Je to téměř jednou tolik jako v loňské sezoně a novinkou je nyní platba ihned, maximálně do druhého dne. Více než polovinu hroznů dodají firmě velkopěstitelé, malí vinaři ale nepřijdou zkrátka. K dispozici mají dvě výkupní místa v sídle podniku, jedno v obci Klobouky a řadu smluvních výkupců. "Podmínkou nákupu je kopie registrace vinice," upozornil na novinku v legislativě marketingový ředitel Vinia Martin Prokeš. Firma chce podle něj nyní nakoupit daleko více hroznů než jindy, aby mohla nechat vzniklá vína alespoň jeden rok "nechat ležet". K dispozici má dále surovinu z vlastních 400 hektarů vinic ze všech čtyř podoblastí Moravské vinařské oblasti. Společnost Vinselekt Michlovský v Rakvicích na Břeclavsku se letošní sklizně neobává a její ředitel Miloš Michlovský odhaduje, že o úrodě ještě rozhodne počasí dalších dvou až tří týdnů. Pokud by příliš zapršelo, lze očekávat komplikace s praskáním bobulí.

Firma hospodaří zatím na 130 hektarech vinic a cílovým stavem je zhruba 200 hektarů při roční výrobě asi dva miliony litrů vín. "Nemáme potíže s úrodou, protože sklizeň limitujeme," uvedl Michlovský. V období takzvaných zelených operací na keři vinaři nechávají na jednotlivých révových hlavách jen předem stanovený počet budoucích hroznů, keře tak zbytečně nevyčerpávají a úroda je pak přesně taková, jakou očekávají. Firma nedávno investovala 65 milionů Kč do nové technologie, kterou spolu s kvalitními zaměstnanci považuje za podmínku ke konkurenceschopnosti. Vinium nabízí ceny za hrozny ve třech skupinách. Pro výrobu stolních vín použije firma surovinu s cukernatostí 11 až 13,9 stupně a zaplatí za všechny odrůdy šest Kč za kilogram. Opačnou stranu cenového spektra reprezentují hrozny pro jakostní odrůdová vína, kde se cena podle odrůdy a cukernatosti pohybuje od 11 do 23 Kč za kilogram. "Při ucelených dodávkách nad tři metráky lze dohodnout cenu smluvní," uzavřel marketingový ředitel Vinia.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 2. 10. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 14:28