Domácí pálenku zdražily daně, ale ne o moc
4. 10. 2004 | Hospodářské noviny
I když se spotřební daň od začátku roku zvýšila z devadesáti pěti na sto třicet tři korun, a z pěti na devatenáct procent vzrostla také daň z přidané hodnoty za služby, je dnes například v Rokytnici u Přerova vypálení litru stoprocentního alkoholu dražší jen o třináct korun. Malé palírny se totiž přetahují o zákazníky - musí proto víc přemýšlet, jak vytvořit cenu a co nabídnout, neboť konkurence se s vyššími cenami přiostřuje. Tam, kde bylo ještě loni možné změnit kvas v pálenku za sto padesát korun, musela jít cena nahoru. Jinde, kde byla služba dražší, se moc nezdražovalo. Přesto se podle údajů Unie destilatérů cena v zemi v průměru zvýšila o šedesát korun.
Zákazníkům to přesto přineslo výhodu - nemusí křižovat krajem, aby našli nejlevnější pálenici. Téměř všechny mají zhruba stejné ceny. Z deseti oslovených pálenic na střední Moravě se ceny lišily maximálně o dvacetikorunu. Majitelé pálenic se více než kdy jindy vzájemně kontrolují. "Nemůžeme cenu jen tak určit. Pečlivě jsme sondovali v okolí, jaké ceny chystají ostatní pálenice, a to rozhodlo," říká Stanislav Mraček, který postavil zcela novou pálenici v Lobodicích na Přerovsku. Mnozí se snaží oslovit lidi po vzoru supermarketů reklamou přímo do schránek nebo nabídnout čekajícím zákazníkům televizi nebo občerstvení.
Tvrdší konkurenci mezi fanoušky domácího pálení připouští i předseda Unie destilatérů Václav Šitner. "Konkurenční boj se zostřuje již pět let, ale daně tomu napomohly. Teď je jasné, že v budoucnu už nebude rozhodovat cena, ale kvalita služby. Prostředí a zázemí, které mohou palírny nabídnout, přístup zaměstnanců. Výhodou bude také tradice - kde pálil děd a otec, tam přijede také syn," míní Šitner. Lidé si přesto ještě mohou sem tam výrobu domácího alkohol zlevnit tak, že si přivezou vlastní dříví na vytopení destilačního přístroje, anebo tím, že si odvezou odpad z pálení. "Téměř nikdo neví, že výpalky jsou majetkem pěstitele. Odvoz a likvidace odpadu pak také zvyšuje cenu," říká Jan Brynda z pálenice v Horce nad Moravou na Olomoucku.
Stále mnoho lidí však vypaluje alkohol doma načerno. "Jejich počet se zřejmě zvýšil, ale pro stát je nyní motivační tyto aktivity více kontrolovat. Celníci mají větší pravomoci než finanční úřad, který domácí pálení kontroloval dříve," míní Šitner.
V zemi bylo dosud vydáno šest set osmdesát povolení na provozování pěstitelských pálenic, ale podle informací unie loni aktivně fungovala jen přibližně polovina z nich. Za poslední dva roky ale přibylo dvaasedmdesát míst, kde lze domácí slivovici vypálit.
Nejvíce pálenic funguje na Uherskohradišťsku - téměř čtyři desítky. Tam si také každý z pálenice v průměru odvezl přes osmnáct litrů alkoholu. Druhé je Olomoucko s šestnácti pálenicemi a patnácti litry na zákazníka. Loni, kdy se očekávalo zvýšení daní, lidé vypálili o sto sedmdesát pět tisíc litrů stoprocentní domácí pálenky více než v roce 2002. Celkem to bylo přes tři milióny litrů, což odpovídá šesti miliónům litrových lahví padesátiprocentní slivovice.
Zdroj: Hospodářské noviny, 4. 10. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 08:55
