Agris.cz - agrární portál

O čem se jednalo na Kongresu evropského zemědělství

8. 10. 2004 | Agris

Ve dnech 4. – 6. října 2004 se vBruselu uskutečnil Kongres evropského zemědělství. Jak dnes informovala Pavla Brožová ze Zemědělského svazu ČR (ZS), v předvečer oficiálního zahájení Kongresu se také uskutečnilo zasedání exekutivy a plenární zasedání CEA (Evropská konfederace zemědělství = European Confederation of Agriculture) za účasti prezídia COPA/COGECA a členských organizací. Jednání se zaměřilo na realizaci sloučení CEA a COPA/COGECA tak, jak o tom rozhodl Kongres vAténách vroce 2003. Členské organizace CEA, které nejsou členy COPA/COGECA se stanou „ partnerskými organizacemi“. Jedná se zejména o organizace zNorska, Švýcarska, Islandu a některé rakouské organizace.

Následujícího dne byl zahájen samotný Kongres evropského zemědělství, který se vtomto roce konal pod heslem „ Komunikace mezi zemědělci a spotřebiteli“. Ve svých vystoupeních se řečníci zaměřili zejména na problematiku zviditelnění zemědělské práce vmédiích a nutnost větší osvěty, zejména u mládeže školního věku, která má o povaze zemědělské práce a života na venkově velmi povrchní představy. Vrámci Kongresu vystoupil také český eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Pavel Telička, který upozornil na problematiku obezity evropské populace, nutnosti změny jejích stravovacích návyků a životního stylu.

Komisař EK pro zemědělství a rozvoj venkova Franz Fischler se ve svém vystoupení zaměřil na zhodnocení svojí práce vminulém období; obhajoval nutnost reformy SZP, změnu systému a střednědobou revizi SZP. Jeho vystoupení lze stručně charakterizovat slovy „ svojí práci jsme udělali dobře, vše co bylo nutné provést bylo provedeno a pokud se to některým zemědělcům nelíbí, mohou přestat podnikat vzemědělství“.

Předseda Zemědělského výboru EP Josef Daul seznámil ve svém vystoupení přítomné stzv. „Globálním Marshallovým plánem“ Ostatní řečníci se zaměřili na kritiku nadnárodních potravinových řetězců, které tlačí ceny zemědělců směrem dolů, na kritiku malé podpory zemědělství ve státech EU 25 a na nutnost většího zapojení žen pracujících vzemědělství do osvětové činnosti.


Zdroj: Agris, 8. 10. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 03:23