Řízení a dozor nad potravinářstvím se soustředí do jednoho úřadu
12. 10. 2004 | ČTK
Po několika odkladech schválila v pondělí 11. října Vláda ČR koncepci českého potravinářství na období do roku 2013. Její součástí je mimo jiné i vznik Úřadu pro potraviny, který by měl pod jednou střechou sjednotit stávající státní dozorové orgány, které bdí nad kvalitou a bezpečností potravin. Jde o koncentraci čtyř institucí, a to Státní veterinární správy ČR, Státní rostlinolékařské správy ČR, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Potravináři přitom po takovém řešení volali již dávno.
Například podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera je sjednocení uvedených institucí žádoucí, protože přinese mimo jiné i snížení nákladů na dozor nad potravinami. „Žádoucí je to i z pohledu spotřebitele, který se nyní ptá, který z kontrolních orgánů vlastně bezpečnost potravin garantuje. Takhle bude mít jednu konkrétní zodpovědnou instituci,“ tvrdí Steinhauser.
Sjednocení dozorových orgánů v minulosti bránily zejména kompetenční spory mezi jednotlivými institucemi. To je však již podle Steinhausera historií. „Kompetence se vyčistily, každý dnes ví, co má dělat, a pokud by nějaké spory byly, pak jenom mezi konkrétními lidmi. A to by byl signál, že takoví lidé problematice sjednocení nerozumí,“ zdůraznil šéf tuzemských zpracovatelů masa.
Zdroj: ČTK, 12. 10. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 16:12
