Agris.cz - agrární portál

EK chce snížit limit pro dusitany v mase a zakázat E 216 a E 217

12. 10. 2004 | ČTK

Evropská komise dnes navrhla snížit limity pro obsah dusitanů a dusičnanů v masných výrobcích a dále zakázat užívání konzervujících látek E 216 a E 217 v potravinách. EK uvedla, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přezkoumával použití potravinových přísad řady E 214 až E 219. Nevyhověla konzervující látka propylparaben E 216 a její sůl E 217. Podle některých dřívějších názorů jsou E 216 a 217 nevhodné pro alergiky a astmatiky a škodlivé při požívání ve větším množství. Dusičnany a dusitany jsou soli, kterými se konzervují například uzeniny a párky, aby se zamezilo kontaminaci bakteriemi.

V mase se tyto látky podle komise mění na nitrosaminy. EK chce, aby se v jídle nitrosaminy objevovaly v co nejmenší míře; proto navrhuje snížit povolený obsah dusičnanů a dusitanů. Limity ale mají nadále zajistit to, aby se uzeniny nekazily, uvedl komisař pro zdraví David Byrne. Podle návrhu EK také nemá být napříště možné používat určité želírující přísady, například z mořských řas a klovatiny, v ovocném želé v minikelímcích. Opatřením chce komise natrvalo zamezit prodeji této cukrovinky v EU. Samotný prodej minikelímků na evropském trhu zakázala EK už v dubnu kvůli tomu, že obsahovaly právě tyto příměse, které mohou vést až k udušení dětí. Dubnový verdikt dnešním krokem v podstatě utvrdila.

Evropská komise rovněž navrhla používání čtyř nových přísad do potravin. Jsou to etyl celulózy, z alkoholů erytritol a 4- hexyl resorcionol a hemicelulóza ze sojových bobů. Návrh Evropské komise posoudí ještě ministři členských zemí a Evropský parlament. Bezpečnost potravin kladou podle průzkumů Evropané na první místo na žebříčku priorit, kterými by se podle jejich názorů měla EK zabývat.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 17:01