Agris.cz - agrární portál

Hroznové víno

21. 10. 2004 | Chebský deník

Hrozny obsahují velké množství hroznového cukru, který nám dodává rychlou energii. Mají také hodně sacharidů, které nás dobře zasytí.

Plody obsahují velké množství vitamínů, minerálů, ale také bioflavonoidů, které chrání tělo proti rakovině a srdečním chorobám. Z vitamínů jsou bohaté na C - zvyšuje obranyschopnost organismu. Vitamíny skupiny B (kromě B12) - prospívájí nervům a mozku. Z minerálů je toto ovoce bohaté na draslík, mangan, a hořčík.

Hroznové víno snižuje hladinu cholesterolu, působí proti civilizačních chorobám, zlepšuje funkci jater, zklidňuje nervovou soustavu a urychluje průchod moči ledvinami. Slupky vína jsou bohaté na vlákninu, takže posilují činnost střev a pročišťují organismus. Jadérka obsahují olej, který nám pomáhá udržovat pružné cévy, rozpouští žlučníkové a ledvinové kaménky.

Červené a modré hrozny obsahují více prospěšných látek než světlé, ale některým lidem mohou vyvolat migrénu. Další záporem je, že slupky mohou být kontaminovány kvasinkami, pesticidy a fungicidy, proto je nutné před konzumací omýt důkladně teplou vodou.

Z hroznového vína se vyrábějí džusy a šťávy. Jsou základem mnoha energetických bonbonů, müsli tyčinek, v podobě rozinek (speciální hrozny, které neobsahují zrníčka) je najdeme v různém pečivu.

Velké uplatnění mají ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Ovocné kyseliny odstraňují zrohovatělé kožní buňky a redukují vrásky. Uchovávají vlhkost a pružnost pleti, proto se přidávají do krémů proti stárnutí, pleťových masek a také šamponů.


Zdroj: Chebský deník, 21. 10. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 23:18