Víno z Rakvic pijí také v Japonsku
9. 11. 2004 | Mladá fronta Dnes
Vsadil na tradici jižní Moravy, jejímž symbolem je vinné hrozno. Šel ovšem dál než většina jeho konkurentů. Než se Miloš Michlovský, vlastník firmy Vinselekt Michlovský, dostal k byznysu, učil na lednické zemědělské univerzitě. Podnikat začal po revoluci. Víno tehdy vyráběl doma v Rakvicích, pár sklepů měl pronajato po okolí. "Cílené podnikání, kdy už jsem věděl, co chci, začalo ale později, někdy v roce 1993," připomíná Michlovský. Do začátků měl něco našetřeno, něco půjčili dobří kamarádi.
"Kdo se tehdy usilovně snažil, tomu se dařilo. Krok po kroku. Taky daňová politika byla tehdy k podnikatelům šetrnější, což v začátcích pomohlo," popisuje vinař. Postupem času se s výrobou vína přestěhoval do prostor bývalého zemědělského družstva v Rakvicích a před necelým měsícem tady otevřel novou výrobní halu za šedesát milionů korun.Hrozny z jeho vinic, ale i z vinic okolních soukromníků, zpracovává moderní technologie, víno zraje v obřích nerezových tancích.
"Neoháním se velkými plány, budu spokojený, když se mi podaří firmu stabilizovat v tomto stavu. Snad do budoucna bych chtěl rozšířit stavy vinic na sto padesát, možná dvě sta hektarů," říká jednapadesátiletý muž, jehož víno dnes pijí lidé nejen v tuzemsku, ale i na Slovensku, v Irsku, Německu nebo i Japonsku.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 9. 11. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 02:21
