Britové si stěžují na nekvalitní české pivo
22. 11. 2004 | Lidové noviny
Britští spotřebitelé piva se obávají zhoršení kvality tradičního českého nápoje z tuzemských pivovarů. Někteří domácí výrobci se podle ředitele britského sdružení na ochranu spotřebitelů piva CAMRA Mika Bennera snaží co nejvíce ušetřit na úkor kvality piva, zejména tím, že zkracují dobu zrání ležáků a používají méně kvalitní zahraniční chmel. "Mně to připadá jako neskutečná drzost," reagoval předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Trh podle Bennera stále více ovládají nadnárodní pivovary, které vyrábějí homogenní nezajímavé celosvětové značky ležáků, ze kterých se vytrácí speciální chuť.
"Pověst ČR, pokud jde o produkci původního charakteristického piva prvotřídní kvality, bude ztracena a spotřebitelé v jiných zemích si to brzy uvědomí," uvedl Benner. "Rád bych viděl věcný podklad pro tyto závěry," řekl Veselý. V roce 1990 podle něj spotřeba piva na hlavu v ČR dosáhla 160 litrů ročně a na této úrovni se stále drží. Současně roste export, který loni překročil dva miliony hektolitrů. "Pokud ti pánové mají pravdu, tak říkají, že naši i zahraniční konzumenti jsou hlupáci, kteří se v pivu nevyznají," dodal Veselý.
Zdroj: Lidové noviny, 22. 11. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 17:14
