Agris.cz - agrární portál

Slovenští lesníci věří, že dřevo po kalamitě dokáží zpeněžit

22. 11. 2004 | ČTK

Kalamita ve slovenských lesích, kterou způsobila páteční vichřice, nemusí slovenské lesníky přijít až tak draho. Dřevo z popadaných stromů se snad podaří prodat do zahraničí, kde takové polomy v uplynulých dnech nebyly, řekl dnes novinářům šéf státního podniku Lesy SR Karol Vinš. "Nemusí to být až takový problém. Trochu výhodou je, že v okolních státech nejsou takové škody," uvedl Vinš. Poptávka na evropském trhu se podle něj nepřesytí jako před lety a slovenské dřevo se tam podaří prodat za přijatelné ceny.

Právě z těžby dřeva budou lesní podniky hradit většinu nákladů na obnovu lesních porostů. Samotné Lesy SR, které obhospodařují asi polovinu všech slovenských lesů, evidují po víkendu asi 900.000 kubických metrů spadaných stromů. Největší škody nahlásily lesní závody Beňuš v Nízkých Tatrách (400.000 kubických metrů) a Námestovo v regionu Orava (200.000). Oproti normálním podmínkám bude kvalita dřeva z polomů mnohem horší. Vinš předpokládá vysokou jakost pouze u třetiny z dřevní hmoty, zatímco při běžné těžbě to bývá dvojnásobek. "Bude mnohem větší poměr vlákninového dřeva, které se dá zužitkovat hlavně na dřevotřísky nebo topivo," uvedl.

Při kalamitě se podle něj navíc smrky často zlámaly v dolní části stromu, kde bývá nejlepší dřevo. Největší škody vichřice napáchala na území národního parku Vysoké Tatry, které spravuje Státní podnik TANAP. Z celkové lesní plochy 51.000 hektarů tam vichřice zcela zničila 12.000 hektarů lesa a částečně poškodila dalších 12.000 hektarů. Podle ministra zemědělství Zsolta Simona zůstalo po vichřici na zemi 90 procent z roční těžby dřeva. Z celostátního hlediska ale polomy po vichřici výrazně nepřekonaly roční průměr kolem milionu hektarů. Vichřice totiž ničila lesy jenom v některých oblastech. Ministr Simon dnes na týden zakázal průmyslovou těžbu dřeva. Do konce května 2005 potom povolil jenom kácení mladých lesů do stáří 50 let v rámci tzv. výchovné těžby. Podle Vinše tak nehrozí, že by na trhu v příštích týdnech chyběly vánoční stromky.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 04:56