Agris.cz - agrární portál

Ořechy je nejlépe skladovat v ledničce a plesnivé vyhodit

8. 12. 2004 | ÚZPI

Ořechy a oříšky jsou v předvánočním čase jednou z nejčastěji nakupovaných potravin. Vzhledem k poměrně vysokému obsahu tuků, a tím i možnému žluknutí, je vhodné skladovat je v ledničce. Při teplotách pod 16 stupňů Celsia se totiž v plodech netvoří nebezpečné aflatoxiny, které mohou v lidském těle působit rakovinotvorně. Plesnivé ořechy je nutné vyhodit. Zákazníkům to doporučuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Někteří spotřebitelé vyloupaná jádra ořechů zavařují.

Mluvčí inspekce Daniela Kolejková se ale domnívá, že lepší je častější nákup malého množství čerstvých plodů. "Zatuchlé aroma při nákupu ořechů je důvodem k reklamaci u prodejce," upozornila mluvčí. Při prodeji oblíbených jedlých kaštanů je třeba dávat pozor na nejrůznější škůdce, naklíčení, případně nadměrnou povrchovou vlhkost plodů.

Při nákupu oříšků, například známých arašídů či pistácií, se vyplatí kontrola data balení nebo data minimální trvanlivost. Po jejím uplynutí lze u plodů předpokládat zhoršení vlastností. Varovat před nákupem by měly viditelné stopy plísní, poškozené plody navíc nelze použít ani ke zpracování do pečiva. "Produkty plísní totiž často vydrží teplotu okolo 100 stupňů Celsia," řekla Kolejková.Při dovozu arašídů a pistácií kontroluje SZPI podle předpisů EU obsah aflatoxinů, produktu plísně Aspergillus flavus. Z jedné šarže se odebírá asi 30 kilogramů, a to až ze stovky míst. Do dalšího oběhu je inspekce uvolní až po negativním laboratorním rozboru.

Ořechy jsou zvláštní skupinou ovoce. Obsahují zárodek další rostliny, a jsou proto vynikající zásobárnou energie, růstových látek i minerálů. Z nutričního hlediska je potravináři hodnotí jako komplexní poživatinu, která do značné míry může zmírnit důsledky jednostranného stravování.


Zdroj: ÚZPI, 8. 12. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 11:57