Agris.cz - agrární portál

Češi se stravují jinak než před deseti lety, jedí více drůbeže

13. 12. 2004 | ČTK

Spotřeba potravin v českých domácnostech se za posledních deset let významně změnila. Lidé změnili své jídelníčky, a to se projevilo i v nákupu potravin. Snížil se nákup vajec či cukru a naopak výrazně vzrostl nákup sýrů, čerstvého ovoce a zeleniny, ryb či drůbeže, vyplývá z internetových stránek Českého statistického úřadu. Současný trend zdravé výživy je patrný v domácnostech zaměstnanců i důchodců. Ze statistických čísel přitom vyplývá, že domácnosti důchodců nakupují v průměru na osobu a rok podstatně více. Je to dáno tím, že členové domácností zaměstnanců se ve větší míře než důchodci stravují ve veřejném stravování.

V domácnostech zaměstnanců připadalo loni na veřejné stravování na osobu a rok 3361 korun a u důchodců 1465 Kč. Nižší spotřeba v domácnostech zaměstnanců je také ovlivněna hospodárnějším využitím potravin ve vícečlenných domácnostech. Více než polovina domácností důchodců v Česku je totiž jednočlenná. Dlouhodobě rostoucí trend má kupříkladu nákup drůbežího masa. Loni se zvýšil nákup drůbežího masa proti roku 1993 na téměř 13 kg na osobu v domácnostech zaměstnanců a na více než 20 kilogramů v domácnostech důchodců. To ve srovnání s rokem 1993 představuje nárůst zhruba o dvě třetiny. Ryb domácnosti důchodců nakupují o 40 procent více než před deseti lety, v domácnostech zaměstnanců nákup ryb vzrostl o 20 procent.

Mírně stoupá i nákup vepřového, na více než polovinu naopak klesly nákupy hovězího masa. Zcela ojedinělým fenoménem je růst nákupu nealkoholických nápojů. Ve srovnání s rokem 1993 se loni zvýšil v domácnostech zaměstnanců více než čtyřnásobně a v domácnostech důchodců se čtyřnásobku přiblížil. Ne vždy je ale nákup potravin totožný s celkovou spotřebou. Kromě nakoupeného množství je třeba vzít v úvahu i naturální spotřebu, tedy spotřebu potravin z vlastní produkce či potravin získaných od příbuzných, známých či jinak bezplatně. Ta není v Česku nijak zanedbatelná, i když dlouhodobě klesá, především v domácnostech zaměstnanců. Například u vajec se naturální spotřeba podílí 36,2 procenta na celkové spotřebě domácností zaměstnanců a 26 procenty na celkové spotřebě domácností důchodců. Výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje svou výší i podílem sice loni mírně zaostaly za výdaji na bydlení, nicméně jejich podíl je podle ČSÚ stále vysoký. V domácnostech zaměstnanců v roce 2003 představoval 18,4 procenta a v domácnostech důchodců 25,7 procenta čistých peněžních výdajů.


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 15:37