Zetor opustil část závodu. Co s ní?

Zetor zvažuje, co udělá s téměř polovinou svého areálu. Producent traktorů soustředí výrobu do nových a modernizovaných hal; část obřího závodu vyklízí. Je to podobné, jako kdyby někdo vystěhoval polovinu historického jádra Brna. Závod Zetoru má prakticky stejnou rozlohu jako centrum města, asi sto hektarů, ale nyní využívá jen polovinu území. Co se zbytkem? Ve hře je několik možností. Průmyslová zóna s výrobními halami různých podnikatelů, obchody, sportoviště, vyloučeny nejsou ani nové byty. Rozhodnout se má do konce prosince. Zetor byl původně stavěný na kapacitu výroby až čtyřiceti tisíc traktorů ročně. "Nyní děláme asi šest tisíc, výhledově počítáme s deseti tisíci. Nemůžeme tak velkou plochu ani tolik budov potřebovat," uvedl před časem výkonný ředitel Vojtech Pánik.

Proto vzniká projekt Zetor New. Výroba se soustředí do několika moderních hal, čímž zabere jen čtvrtinu současného areálu. Další čtvrtinu využívají dceřiné firmy Zetoru, polovina zůstane nevyužita. Zatím. Podle brněnského primátora Richarda Svobody je město připraveno změnit územní plán tak, aby se daly pozemky využívat nejen pro průmyslovou výrobu. "V bezprostřední blízkosti jsou dvě velká sídliště, vede sem hromadná doprava, proto není vyloučena ani možnost výstavby bytů," řekl primátor. Roman Šebela z realitní kanceláře Gaute vidí ale výstavbu bytů skepticky. "Je třeba pečlivě zvážit, co tam bude. Blízko je spalovna odpadů a mít z druhé strany továrnu Zetor také není příjemné," míní Šebela. Atraktivní pozemky v dosahu silnice by podle něj mohly stát nejvýše čtyři tisíce korun za metr čtvereční, ale spíše by se pohybovaly kolem tisíce korun.

Předseda představenstva Vratislav Goj tvrdí, že opuštěné pozemky nejsou znečištěny tak, jak by se předpokládalo. "Ekologické zátěže jsou asi na třiceti procentech. Územím vedou elektrické i vodovodní sítě, dá se velmi dobře a rychle využít," poznamenal Goj. První prodej je na cestě. Brněnská radnice chce od Zetoru koupit za desítky milionů korun energetické centrum Energzet. "Chceme sjednotit trh s teplem, a to je další logický krok po nákupu Tepláren Brno," uvedl primátor Richard Svoboda.

PRIMÁTOR V TRAKTORU. Brněnský primátor Richard Svoboda včera navštívil továrnu Zetor a vyzkoušel si, jaké je to sedět ve stejnojmenném stroji.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info