Agris.cz - agrární portál

Pálenice jedou pořád naplno

31. 12. 2004 | Právo

Pilno mají i v těchto dnech desítky pěstitelských pálenic v Olomouckém kraji. Poté, co v září, říjnu a ještě na počátku listopadu zpracovávaly především rané ovoce, jako jsou třešně, meruňky, broskve či raná jablka, nyní se již do kotlů nalévají jen pozdnější druhy ovoce, mimo jiné i švestkový kvas. Je tomu tak i v pěstitelské pálenici v Rokytnici na Přerovsku. „S pálením jsme letos začali 15. září. Zájem o vypálení kvasu je přibližně stejný jako loni, ale většina lidí chtěla vypálit do konce roku, aby měli pálenku doma na svátky. Pokud bychom jim nevyhověli, šli by asi jinam, protože palíren v okolí přibývá,“ uvedla zástupkyně vedoucího rokytnické pálenice Marie Machalíková.

Ještě větší tlak pociťovaly palírny před koncem loňského roku. Lidé totiž měli obavu, že za pálenku zaplatí více kvůli zvyšující se dani. Podle Machalíkové se letos v rokytnické pálenici pálí hlavně švestky a jablka. „Letošní kvas je opravu velmi kvalitní. Bylo hodně sluníčka, takže ovoce má dost cukru,“ tvrdí palírnice. Letos se už v Rokytnici vypálilo přibližně 80 tisíc litrů kvasu. „Ze sto litrů vyteče zhruba deset litrů pálenky,“ dodala Machalíková. Podobnou zkušenost mají i v dalších pálenicích na střední Moravě. Do některých přitom letos přivezli lidé i kvas z méně tradičního ovoce. Například z jahod, malin, borůvek či rybízu. „Slyšel jsem, že do jedné palírny přivezli kvas dokonce i z hub,“ tvrdil při čekání na to, až mu z kotle vyteče pálenka, jeden pěstitel v palírně v Samotiškách na Olomoucku.

V Rokytnici mají přihlášky na pálení kvasu zatím do 20. února. „Dříve se pálívalo i do konce března, ale sezóna je čím dál kratší. Vliv má na to stále vzrůstající počet pálenic. Nikdo už s kvasem nemusí čekat. Má-li ho hotový, může zajet tam, kde mají volno,“ dodala Machalíková. Ovoce je letos kvalitní a pálenky z kvasu teče poměrně hodně, tvrdí zástupkyně vedoucího rokytnické pálenice Marie Machalíková.


Zdroj: Právo, 31. 12. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:13