Agris.cz - agrární portál

Výroba masa v Pardubickém kraji za devět měsíců klesla o pět pct

17. 1. 2005 | ČTK

Výroba masa v Pardubickém kraji klesla podle údajů ČSÚ za tři čtvrtletí meziročně přibližně o pět procent na 27,5 tisíce tun. Snížila se především produkce vepřového, a to o osm procent na 18,5 tisíce tun. U prasat od počátku loňského roku výrazně klesly výkupní ceny, řekl ČTK ředitel zemědělské společnosti ZEAS ze Starého Hradiště na Pardubicku Vladimír Řehounek. "V první polovině loňského roku klesly výkupní ceny až na přibližně 33 korun za kilogram masa, což bylo i deset korun pod náklady," uvedl. Současné ceny kolem 45 korun již lépe odpovídají situaci. Ztráty se však podle něj stejně nepodařilo vyrovnat.

Výroba prasat se podle něj nadále vyplatí pouze velkým podnikům, které jsou schopny snáze snižovat náklady proti menším producentům. Naproti tomu perspektivní je výroba hovězího, které se začíná však vyvážet za lepší ceny než v tuzemsku. ZEAS chová 560 krav a 150 býčků ve výkrmu. Celkem v České republice klesla v uvedeném období produkce masa o sedm procent na 360.000 tun. Nejvíce se snížila v Olomouckém kraji asi o 25 procent, naproti tomu v Libereckém kraji stoupla bezmála o 30 procent.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 22:19