Česká vejce bez dioxinů?
20. 1. 2005 | Hospodárske noviny
Německá veřejnost je znepokojena zjištěním vysokého obsahu jedovatého dioxinu ve vejcích volně chovaných slepic. Hlášení přišla z Dolního Saska, Bádenska-Württemberska a Bavorska, které sousedí s Českou republikou. Je snad důvod k obavám i v tuzemsku? "Sledujeme dioxiny v mase, rybách, kuřatech, játrech, v mléku, vejcích a oleji. Žádné nadlimitní hodnoty jsme nenašli," sdělila Pavla Burešová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Přiznává však, že inspekce zkoumala dioxiny loni, a to v pouhých 15 vzorcích. Navíc sleduje pouze vejce z velkochovů v halách. Polovina vajec v Česku ale pochází z nekontrolovaných drobných chovů.
Česko, stejně jako Německo, má normy pro dioxiny v potravinách od roku 2001. Celá Evropská unie má pak od letoška nové limity pro dioxiny v potravinách a krmivech. Závadné produkty musejí být staženy z oběhu. Dioxin je považován za superjed, 40krát silnější než cyankáli. Ukládá se v tucích a organismus ho nevylučuje. Výskytu dioxinů v životním prostředí se věnujeme na str. 16 a 17.
Zdroj: Hospodárske noviny, 20. 1. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 16:55
