Agris.cz - agrární portál

Výsledky komplexní studie FSA o akrylamidu v potravinách

20. 1. 2005 | ÚZPI

Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) zveřejnil výsledky studie zaměřené na zhodnocení množství akrylamidu, které spotřebitelé přijímají z potravy, a na prozkoumání kategorií potravin, které dříve nebyly považovány za významné zdroje akrylamidu. Hladina akrylamidu byla sledována ve vzorcích potravin reprezentujících obvyklou stravu britských obyvatel a připravených způsoby běžnými v britských domácnostech. Výsledky šetření ukázaly, že britští spotřebitelé jsou vystaveni působení akrylamidu z potravin obdobně jako obyvatelé jiných zemí.

Hladina akrylamidu zjištěná v rámci celé studie odpovídá tomu, že Britové konzumují minimálně 1000krát nižší množství akrylamidu, než představují dávky vyvolávající rakovinu u laboratorních myší. Ze studie rovněž vyplývá, že hlavními zdroji akrylamidu ve stravě Britů jsou cereální výrobky a brambory. Žádné nové zdroje akrylamidu v potravinách nebyly zjištěny. Kvantifikovatelné množství akrylamidu bylo zjištěno v následujcích skupinách potravin: chléb, maso a masné výrobky, cukr, konzervační prostředky a brambory (čerstvé, vařené a různým způsobem zpracované).


Zdroj: ÚZPI, 20. 1. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 23:58