Zvýšenou pozornost věnovat mikroživinám!
22. 1. 2005 | ÚZPI
V odhadu 140 delegátů z 20 zemí se zúčastnilo mezinárodního symposia asociace IFA (International Fertilizer Industry Association) o mikroživinách, které se konalo v New Delhi 23. - 25. února 2004. V celém světě roste trh s mikroživinami o průměrných 3 až 4 % ročně (ze současného základu cca 700 000 tun na produkt). Ale okolo 50 % světových obilninových půd má nedostatek zinku, kdežto 30 % světových obdělávaných půd má nedostatek železa. V Indii je hlavní nedostatek živin určen, v sestupném pořadí to jsou: zinek, bór, fluór, mangan, molybden a měď. Je identifikován fenomén "skrytého hladu" - až 3 miliardy lidí můžou být postiženy v důsledku nedostatku mikroživin. Na globální úrovni je nedostatek mikroživin železa a jódu hlavním faktorem, který vyvolává problémy lidského zdraví.
Symposium IFA se ztotožnilo s biologickým obohacením potravin prostřednictvím šlechtění rostlin nebo využitím mikronutričních hnojiv jako účinnou metodou řešení nedostatku mikroživin. Mimo jiné uvedlo tyto závěry:
- nedostatek mikroživin může vést ke ztrátám dusíku a nižší účinnosti využívání vody,
- aplikace mikroživin zvyšují odběr dusíku, fosforu, draslíku a vápníku, a tak zlepšují účinnost jejich využívání,
- vysoký poměr nákladů k zisku je často spojován s využíváním mikroživin (často vyšší než 1:10).
Symposium doporučilo, že by mikroživiny měly být integrální součástí každého programu integrovaných systémů výživy rostlin (Integrated Plant Nutrition Systems - IPNS). Existuje požadavek pokrýt celý potravní řetězec plodina - zvíře - člověk. Rozhodující výzvou je efektivní transfer technologií a je třeba, aby do něj byl v celé šíři zahrnut mezinárodní průmysl hnojiv. Pro vytvoření povědomí o mikroživinách je žádoucí přesvědčit průmyslníky a politiky, aby se jim věnovalo daleko více pozornosti.
Ačkoli vědecké údaje o mikroživinách jsou dostupné, o jejich současném využívání je k dispozici velmi málo informací. Symposium doporučilo realizaci většího počtu studií o interakcích mezi živinami při současném vyvíjení databází integrujících všechny dostupné informace o mikroživinách v půdě, plodinách, zvířatech a lidech.
Zdroj: ÚZPI, 22. 1. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 19:03
