Madeta riskla své jméno
28. 1. 2005 | Českobudějovické listy
Do celonárodní přehlídky sýrů, která se konala tento měsíc a hodnotí výhradně české výrobky, se plánská Madeta nepřihlásila pouze s vlastními sýry. Jeden si "půjčila" z obchodní sítě a předložila ho hodnotitelským komisím. Pracovníci Madety zakoupili v síti zahraničního supermarketu nejmenovaný sýr s přívlastkem alpský ementál a odjeli s ním do Prahy, kde vzorek přihlásili pod názvem Domkářský sýr. "Naším záměrem bylo poukázat na neuspokojivou kvalitu některých výrobků, které se u nás dostávají na trh. V tomto případě se jednalo o polský sýr," zdůvodnil postup plánské Madety její ředitel Miloslav Dytrych.
Výrobek soutěžil v kategorii sýrů s tvorbou ok. "Již při hodnocení dvou nezávislých odborných komisí se hodnotitelé podivovali nad tím, jak neuvěřitelně špatnou kvalitu dodal přední český výrobce," uvedl jeden z odborných porotců soutěže Jiří Kopáček. Dodal, že v objektivním hodnocení dosáhl výrobek na pouhých 38,6 bodu ze sta možných a skončil na posledním místě nejen ve své kategorii, ale nejhůře dopadl ze všech 77 přihlášených sýrů. Domkářský sýr propadl i u laické poroty. Označení podprůměrný si vysloužil za všechny sledované znaky: vzhled, konzistenci, chuť a vůni. Teprve při veřejném vyhodnocení uvedla Madeta vše na pravou míru.
"Dodavatel výrobku klame spotřebitele, když sýru připisuje nálepku alpský či mu říká ementál, zatímco se jedná o druh polotvrdý, tedy neementálský. Pro odborníky byla zarážející i prodejní cena, rovných 169 korun za kilogram, což je asi o dvacet až třicet korun víc než za kvalitní český sýr podobného typu," uvedl dále porotce a upozornil, že ne všechny dovážené sýry jsou kvalitní a některé by se podle něj vůbec na českém trhu neměly objevovat.
Renomé si Madeta udržela vlastním výrobkem, Primátor v dané kategorii zvítězil s 89 přidělenými body. Vítězství ze čtyř dalších kategorií získaly také Kamadet, Niva, Akawi a Blaťácké zlato s černým pepřem.
Zdroj: Českobudějovické listy, 28. 1. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 06:56
