Agris.cz - agrární portál

Novým předsedou dozorčí rady Lesů ČR je Petr Zgarba z ČSSD

1. 2. 2005 | ČTK

Novým předsedou dozorčí rady Lesů ČR zvolili její členové Petra Zgarbu z ČSSD. V čele rady nahradil lidovce Jana Grůzu, kterého předminulý týden odvolal ministr zemědělství Jaroslav Palas. Zgarba dnes své zvolení potvrdil ČTK. Palas ve snaze uklidnit napjatou situaci v lesním hospodářství 19. ledna odvolal generálního ředitele LČR Kamila Vyslyšela. Nový šéf má vzejít z výběrového řízení. Zatím podnik řídí výrobní ředitel Vladimír Blahuta. Ministr zároveň odvolal z dozorčí rady Grůzu s tím, že rada a vedení LČR špatně komunikovaly.

Za Grůzu se postavila KDU-ČSL, podle které dbal na dodržování zákonů. Šéf lidovců Miroslav Kalousek dříve vyzval Palase, aby udělal nezbytné kroky a stabilizoval právní prostředí v českém lesnictví. Dozorčí rada má po odvolání Grůzy osm členů, tři jsou zástupci LCŘ, tři poslanci a zbývající dva nezávislí odborníci, uvedl Zgarba. Podle něj je na ministrovi, zda bude místo lidoveckého poslance jmenován někdo jiný. "V současné době je nutné zklidnit situaci," soudí nový šéf dozorčí rady s tím, že započaté změny obchodní politiky Lesů ČR jdou správným směrem. Lesy ČR začaly měnit obchodní vztahy tak, aby kontrolovaly větší část obchodu s vytěženým dřívím. Práce ve státní lesích se mají zadávat na základě výběrových řízení.

Palas zdůvodňuje nutnost takového postupu tím, že za předchozího systému LČR chudly, zatímco těžební firmy bohatly. Nejvyšší kontrolní úřad podle něj konstatoval, že asi tři čtvrtiny smluv byly podepsány bez výběrového řízení a většinu dřeva Lesy ČR prodávaly tzv. na stojato, což údajně nebylo výhodné. Postup podniku při změně smluvních vztahů ale vyvolal nevoli lesnických firem, které vedení obvinily z vytváření chaosu a destabilizace lesního hospodářství. Podnikatelé kritizovali také nevýhodnost nově nabízených podmínek a začali poukazovat na ohrožení tisíců pracovních míst v lesích. Minulý týden demonstrovaly před ministerstvem zemědělství asi dva tisíce zaměstnanců lesnických společností.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 14:58