Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR změkčily podmínky výběrových řízení na práce v lesích

5. 2. 2005 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) změkčil podmínky výběrových řízení na práce v lesích, která vypsal na konci loňského roku. Změny se týkají požadavků na certifikaci lesních firem podle norem ISO a na reference. K úpravě podmínek podnik přistoupil na základě připomínek lesnických firem, řekl dnes mluvčí LČR Lubomír Šálek. Uchazeči o práce u LČR získají podle nových podmínek více bodů za to, že proces získání certifikátu ISO teprve podstupují. U referencí již není podmínkou pro zisk plného počtu bodů předložení alespoň tří referencí.

"Krok LČR zatím nemůžeme hodnotit. Nejdřív se musíme seznámit s kompletními materiály, jak se podmínky změnily," řekl tajemník České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek. Výběrová řízení vypsaly Lesy ČR loni v prosinci a týkají se prací na 12 procentech státních lesů, kde lesnickým firmám původní smlouvy k poslednímu prosinci skončily. Nabídky mají firmy státnímu podniku předložit do 17. února.

LČR se letos v lednu pokusily ukončit i všechny ostatní smlouvy na práce v lesích. Tvrdily, že smlouvy odporují soutěžnímu právu, a jsou tedy neplatné. Do věci se pak vložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zakázal Lesům ČR, aby omezovaly či znemožňovaly podnikání svých smluvních partnerů. Postup podniku při změně smluvních vztahů vyvolal nevoli lesnických firem, které vedení obvinily z vytváření chaosu a destabilizace lesního hospodářství. Podnikatelé kritizovali také nevýhodnost nově nabízených podmínek a začali poukazovat na ohrožení tisíců pracovních míst v lesích. Ministr zemědělství Jaroslav Palas ve snaze uklidnit napjatou situaci v lesním hospodářství 19. ledna odvolal generálního ředitele LČR Kamila Vyslyšela.


Zdroj: ČTK, 5. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 12:24