Pivovarníci: V každém půllitru piva je ukryto 2000 zrnek ječmene
9. 2. 2005 | ČTK
Každý půllitr piva obsahuje to nejlepší z přibližně 2000 zrnek ječmene. Přestože pivovary si většinou střeží své výrobní tajemství, jejich sládci se shodují na tom, že právě kvalitní ječmen je základem dobrého pěnivého zlatavého moku. Právě díky sladu z ječmene má pivo svoji charakteristickou pěnu, zlatavou barvu i lahodnou chuť, popisuje manažer kontroly kvality Plzeňského Prazdroje Jiří Faměra. "Slad poskytuje zdroj potravy pro kvasinky, které v pivu vytvářejí alkohol a další látky, které přispívají k harmonické chuti. Jako koření je do piva přidána špetka chmele - a to je vše," říká Faměra.
Dávka sladu pak dává vzniknout desítkám, dvanáctkám a dalším stupňům piva. Díky ječmenu je pivo iontový nápoj, který obsahuje vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, železo, fluor a křemík, obsahuje i vitamíny, především skupiny B. Šlechtění, vypěstování a namnožení nové odrůdy ječmene pro potřeby sladařů trvá až osm let. Vyrobit kvalitní a stále stejně dobrý slad jako základ pro pivo je podle sladařů těžké i kvůli odlišnosti každého zrna ječmene. Vlastnosti zrna ovlivňuje nejen odrůda, ale i klimatické podmínky a kvalita půdy na poli, hnojení a dokonce i umístění zrna v klasu. Tvrdí to alespoň odborníci z Plzeňského Prazdroje, jehož nová sladovna dnes po 16 letech činnosti dodala do výroby miliontou tunu sladu.
Od roku 1989, kdy sladovna zahájila provoz, bylo na výrobu sladu spotřebováno 1,25 milionu tun ječmene a víc než 6,66 milionů metrů krychlových vody, do Plzně přijelo 42.000 kamionů a 25.000 vagonů ječmene, řekl mluvčí pivovaru Alexej Bechtin. "Pokud by se všechny kamiony postavily do řady, zabraly by 500 kilometrů silnic a 150 kilometrů železnic. Osetá plocha pro vyrobení milionu tun sladu by při výnosu pět tun na hektar tvořila 420.000 hektarů," dodal mluvčí.
Zdroj: ČTK, 9. 2. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 01:06
