Agris.cz - agrární portál

Novela má státu dovolit kácet soukromé lesy napadené kůrovcem

10. 2. 2005 | ČTK

Loňské rozšíření kůrovce v českých lesích podle expertů ukázalo problémy s regulací kalamity v soukromých porostech. Ministerstva životního prostředí a zemědělství proto chystají novelu lesního zákona, která by za určitých okolností dovolila státu vykácet na náklady majitele les, který svým zdravotním stavem ohrožuje okolní dřeviny. Jeden soukromník, který nezpracoval kůrovcem napadené dřevo, způsobil loni podle České inspekce životního prostředí na Vlašimsku ekologickou újmu v hodnotě 33 milionů korun. Les soukromého vlastníka podle inspektorů v roce 2003 postihla větrná kalamita, po ní porosty napadl kůrovec.

Ačkoli inspekce uložila majiteli lesa napadené dřevo odstranit, do současné doby tak neučinil. K začátku letošního roku tak je ohrožena nejen podstata vlastníkova lesa, ale i porosty v okolí. "Úhrnem je tam zhruba deset hektarů odumřelých lesů, tedy celkem 5000 kubických metrů kůrovcového dříví. Průvodním jevem takového hospodaření je vznik nezalesněných holin. Tento příklad není ojedinělý," řekl dnes novinářům ředitel České inspekce životního prostředí Jan Slanec.

Inspekce podle něj v takových případech nemá páky na zajištění "vynutitelnosti" svých rozhodnutí. Je schopna udělovat pokuty, dávat podněty k zahájení trestního řízení, ale nedokáže podle současných zákonů zamezit šíření kůrovce a škodám v přírodě v případě, že s ní majitel lesa odmítá spolupracovat. Novela by měla do lesnické praxe zavést "nucený výkon rozhodnutí". Umožnila by státu v nezbytných případech včas zpracovat a odklidit kůrovcové dříví. Stát by potom náklady vynaložené na práci vymáhal na majiteli lesa.


Zdroj: ČTK, 10. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 03:11