Agris.cz - agrární portál

Kraje chtějí větší kontrolu nad Lesy ČR a další krajské soudy

12. 2. 2005 | ČTK

Kraje by chtěly mít větší vliv a kontrolu nad hospodařením společnosti Lesy České republiky (LČR). Vládu žádají, aby znovu jednala s Evropskou unií o zmírnění požadavků na ochranu vod. Představitelé krajů dnes na svém jednání ve Špindlerově Mlýně také podpořili návrh zákona z dílny svých libereckých kolegů, aby krajský soud vznikl ve všech krajích. Podle reakcí příslušných ministerstev asi uspějí jen s posledním požadavkem.

Hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek (KDU-ČSL) po jednání novinářům řekl, že kraje by mohly v první fázi zvýšit svůj vliv na hospodaření ve státních lesích například tím, že vyšlou svého zástupce do dozorčí rady podniku Lesy ČR. Mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa ale řekl, že si nemyslí, že by něco takového přicházelo v úvahu. Více nesdělil s vysvětlením, že konkrétní návrhy nezná.

Hejtmani dále upozornili, že města a obce nebudou mít do roku 2010 dostatek peněz, aby splnily závazky vůči EU související s ochranou vod, tedy například na stavbu čistíren. Požadují po vládě, aby o nich s EU znovu jednala. Ministerstvo životního prostředí ale namítlo, že si Česko právě proto, že jde o časově i finančně náročný úkol, přechodné období do roku 2010 vyžádalo.

Mluvčí úřadu Karolína Šůlová uvedla, že na vybudování čistíren výrazně přispívá Státní fond životního prostředí a je to priorita i pro čerpání prostředků z EU fondů. Podle odhadů krajů by se náklady na splnění všech závazků, tedy výstavbu a modernizaci čistíren odpadních vod a dalších opatření, mohly pohybovat kolem 150 až 170 miliard korun.

Asociace krajů podpořila návrh zákona z Libereckého kraje, jenž počítá se zřízením krajských soudů v Karlových Varech, Liberci, Pardubicích, Jihlavě, Olomouci a ve Zlíně. "Do budoucna počítáme s pravidlem, co kraj to soud," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Zřizování nových soudů ale podle něj zatím brání nedostatek peněz na budovy a na platy zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 22:40