Agris.cz - agrární portál

Palas: Výtěžek ze státních lesů je výrazně nižší než z jiných

14. 2. 2005 | ČTK

Výtěžek ze státních lesů je výrazně nižší, než je tomu v lesích obecních, městských a soukromých. Jak dnes uvedl ministr zemědělství Jaroslav Palas v pořadu Sedmička televize Nova, loňská výtěžnost státního podniku Lesy ČR činila 500 korun z hektaru lesa, zatímco v ostatních lesích to bylo 1000 až 2800 Kč. O rok dříve přitom stát vydělal z hektaru lesa jen 200 Kč. Státní podnik Lesy ČR spravuje asi polovinu lesů v zemi. Situace se podle Palase lepší. Letos navíc stát mírně navýší těžbu z loňských 7,5 milionu kubíků, neupřesnil však o kolik.

"Není možné, aby stát jako vlastník chudl a těžební společnosti enormním způsobem bohatly," dodal ministr. Zhruba 96 procent dříví přitom stát prodává nastojato, což je pro něj nevýhodné. To již dříve zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Palas zdůraznil, že proto stát bude těžební firmy vybírat v tendru. Ministr si od toho slibuje, že se poté v těžbě dřeva odrazí tržní ceny. "Zisk z lesa bude adekvátně rozdělen mezi vlastníka a ty, kteří v lese pracují," poznamenal. Ministr se nebojí účasti zahraničních firem ve výběrových řízeních. Zájemci ze zahraničí podle něho nepřijdou s nižší nabídkou než české firmy, protože mají náklady výrazně vyšší. Palas se vyjádřil také k problémům českých zelinářů, kteří čelí levnějším dovozům z Polska a Slovenska a část vypěstované zeleniny museli zaorat.

Ministr upřesnil, že se loni zaoralo 4,3 procenta z celkových 12.000 hektarů půdy, na které se v ČR zelenina pěstuje. Kontroly MZe zjistily, že zelenina z Polska a Slovenska je velmi kvalitní, dodal Palas s tím, že v případě, že by tomu tak nebylo, může stát tyto dovozy zastavit. Palas zároveň zdůraznil, že zelináři nebyli a stále nejsou připraveni na vstup do EU. Vytknul především to, že nemají silnou odbytovou organizaci a nepodařilo se jim vytvořit síť skladů, jak se o to postarali například ovocnáři.


Zdroj: ČTK, 14. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 03:02