SZPI: Ovocné šťávy, nektary a nápoje na českém trhu jsou kvalitní
14. 2. 2005 | ČTK
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při loňské kontrole trhu dobrou kvalitu ovocných šťáv, nektarů a nápojů. Z celkem 21 vzorků byl totiž jen jeden výrobek klamavě označený, když chuť deklarovaných broskví nahrazovalo pouze aroma. Dodavatel tento nedostatek okamžitě napravil, řekla dnes mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Na rozdíl od předchozích kontrol se tentokrát inspektoři zaměřili nejen na ovocné šťávy, ale i na výrobky s nižším obsahem ovocné složky. Kontrola v roce 2004 navíc nově zahrnula nápoje z různých druhů ovoce, tedy černého rybízu, grepů, hrušek, jablek či meruněk.
"Nejvíce prodávané jsou jablečné a pomerančové šťávy," doplnila Kolejková. Při kontrolách SZPI spolupracuje s regionálním sdružením SGF, jehož členy jsou někteří tuzemští výrobci ovocných šťáv. Poznatky ze systému samokontroly tohoto sdružení jsou podle mluvčí velmi užitečným vodítkem při plánování inspekcí. Letos se tak například SZPI zaměří na levné dovozové šťávy z diskontních prodejen a také na takzvané privátní značky šťáv v obchodních řetězcích. Z materiálů inspekce vyplývá, že údaji - džus, jujice, 100% či stoprocentní - lze označit pouze ovocné nebo zeleninové šťávy, do nichž výrobce nepřidal žádnou vodu. Pokud je nealkoholický nápoj označen jako "nektar", musí obsahovat minimálně 25 až 50 procent ovocného podílu podle druhu použitého ovoce. Kategorie "ovocný nápoj" pak nemá určeno konkrétní množství ovocné šťávy v nápoji, ale výrobce musí na obalu uvést procentuální podíl ovocné nebo zeleninové složky.
Zdroj: ČTK, 14. 2. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 08:22
