Agris.cz - agrární portál

Známe dobře nejmladšího člena skupiny vitaminů - kyselinu listovou?

15. 2. 2005 | ÚZPI

Funkce kyseliny listové v lidském organizmu jsou postupně odhalovány: Hraje důležitou roli v metabolismu aminokyselin, v syntéze a v opravách poškozených nukleových kyselin, při tvorbě krevních buněk a některých součástí nervových tkání. Její nedostatek může způsobit defekty nervové trubice u novorozenců, kardiovaskulární onemocnění (prevence spočívá ve snížení vysokého obsahu homocysteinu) a nádorová onemocnění.

Jsou zmíněny programy obohacování potravin kyselinou listovou. Bohatými zdroji kyseliny listové jsou játra, listová zelenina, sója, některé druhy ovoce, celozrnné obiloviny, ale také v některých státech obohacená mouka.


Zdroj: ÚZPI, 15. 2. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 13:55