Nový protein z brambor
21. 2. 2005 | ÚZPI
Využití brambor s vysokým obsahem glykoalkaloidů, které potlačují příjem krmiva, omezuje jejich využití na úroveň pod 2,5 % z krmné dávky. Nový zdroj proteinu z brambor s nízkou koncentrací glykoalkaloidů byl nedávno porovnáván s rybí moučkou vysoké kvality V pokuse bylo použito celkem 32 odstavených prasat o hmotnosti 9,6 kg. Kontrolní krmivo obsahovalo 10 % rybí moučky , která byla v pokusných krmivech nahrazovaná 5, 7,5 a 10 % bramborového proteinu. Podle výsledků pokusu vykazovala selata krmená dávkou s podílem 7,5 a 10 % bramborového proteinu vyšší příjem krmiva (+ 17 %) a větší rychlost růstu (18 %).
Kladem bramborového proteinu je pravděpodobně vysoký obsah izoleucinu a valinu - aminokyselin, na jejichž obsah v krmivu mají selata vyšší požadavky než se dříve uvádělo.Pokus naznačuje, že protein z brambor s nízkým obsahem glykoalkaloidů lze použít v krmivech pro prasata v relativně vysoké koncentraci a rybí moučka může být nahrazena jiným vysoce kvalitním zdrojem aminokyselin.
Zdroj: ÚZPI, 21. 2. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 02:32
