Slunečnicové máslo mezi vyznamenanými projekty
28. 2. 2005 | ÚZPI
Americké ministerstvo zemědělství, Zemědělské výzkumné středisko (USDA/Agricultural Reseach Service, ARS) uveřejnilo dne 10. února 2005 projekty, které byly vyznamenány za technologický transfer z výzkumné laboratoře do praxe. Mezi vyznamenanými byli také autoři pomazánky (spread) Sunbutter. Jde o výrobek na bázi slunečnicových semen, který je vhodný pro osoby (děti i dospělé) s alergií na arašídové máslo. Výrobek na bázi slunečnicových semen lze přidávat rovněž do jogurtů, zmrzlin, zdravotních tyčinek, může se jím plnit pečivo a jiné potraviny.
Sunbutter, slunečnicové máslo, obsahuje semena slunečnice jako hlavní přísadu. Bylo vyvinuto na základě spolupráce ARS se společností Red River Commodities, Inc., která byla dodavatelem suroviny pro výrobu. Výrobek byl prezentován již v roce 2002 na výročním zasedání Institutu potravinářských technologů v Anaheimu (Kalifornie). Americká akademie pro alergii, astma a imunologii (AAAAI) odhaduje, že 3 miliony Američanů trpí alergií na arašídy nebo na ořechy stromů. Symptomy jsou mírné až velmi vážné (anafylaktický šok). Počet dětí s alergií na arašídy roste. Sunbutter je zvláště pro tuto skupinu osob vítanou alternativou za arašídové máslo, které je v USA velmi populární.
Slunečnicová semena jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminu E, zinku a železa.
Ve zdůvodnění, proč výrobek Sunbuter získal ocenění, se uvádí, že ačkoliv jsou slunečnicová semínka populární alternativou arašídů, dosud na trh nikdo neuvedl máslo na bázi slunečnicových semen. V roce 2004 se o to pokusila firma Red River Commodities za pomoci Jihoregionálního výzkumného střediska ARS (New Orleans, La) a za tento úspěšný transfer vědeckých poznatků do praxe byla oceněna. Uvádí se, že chuť Sunbutter je na rozdíl od dosud vyráběných slunečnicových pomazánkových tuků velmi dobrá.
Zdroj: ÚZPI, 28. 2. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 00:42
