Palas: SVS a SZPI zjistily nedostatky v provozech řetězců
2. 3. 2005 | ČTK
Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistily při kontrolách provozoven obchodních řetězců závažné nedostatky. V pořadu Českého rozhlasu 2 - Praha Zeptejte se svého ministra to dnes uvedl ministr zemědělství Jaroslav Palas, do jehož kompetence tyto kontrolní orgány spadají. Opíral se přitom o výsledky akcí, které oba kontrolní orgány realizovaly během ledna a února. Prostřednictvím Státní veterinární správy ministerstvo zemědělství podle Palase kontrolovalo oblast masných výrobků a manipulaci s nimi a prostřednictvím SZPI ostatní potraviny.
Státní veterinární správa podle Palase od 17. ledna do 25. února zkontrolovala 306 provozů ve 14 krajích, přičemž zhruba ve třetině z nich byly zjištěny závady. Jako příklad uvedl nevyhovující teplotu skladovaného zboží, chybějící značky zdravotní nezávadnosti či společné skladování zkažených potravin s nezávadnými. SZPI ve stejném termínu zkontrolovala 313 provozoven řetězců a zjistila 666 závažných nedostatků. "Současně inspekce zkontrolovala 74 výrobních úseků, přičemž závady zjistila ve 47 z nich," uvedl Palas.
Nejčasnější závadou bylo podle něj porušení zákazu společného prodeje révového vína s ovocnými víny a vinnými nápoji. Dále inspektoři zjistili porušení obalů zmrazených potravin či nesprávné značení potravin. Palas zmínil i další problémy a nešvary týkající se tuzemského maloobchodu a jeho dodavatelů a zdůraznil, že napříště je nelze tolerovat. Nápravu mají zajistit časté kontroly a tvrdé postihy. "Já jsem přesvědčen, že ten tlak musí jít prostřednictvím kontrolních orgánů, to znamená ministerstva financí, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy a České obchodní inspekce," řekl. Ta v lednu kontrolovala 472 provozoven 22 obchodních řetězců a ve 123 případech zjistila porušení některého ze zákonů v její dozorové dozorové pravomoci. "Ministerstvo zemědělství garantuje, resp. je zodpovědno občanům za to, že prodáváme kvalitní a bezpečné potraviny," uvedl Palas. "Tam, kde zjišťujeme závady, tam jsme připraveni i některé provozy a provozovny zavřít," poznamenal.
Zdroj: ČTK, 2. 3. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 02:16
