Agris.cz - agrární portál

Zemědělci mohou pěstovat konopí

4. 3. 2005 | Mladá fronta Dnes

Na Benešovsku nově funguje Konopářský svaz. Založili ho pěstitelé, zpracovatelé ve spojení s výzkumnými ústavy, obcemi a zájemci z celé republiky.„V tuto chvíli zde máme pouze poštovní adresu a provozujeme webové stránky, v blízké době vybudujeme regionální poradenské a informační centrum,“ tvrdil Tomáš Bohata, jednatel organizace. Svaz se chce zaměřit především na zemědělce a nabídnout jim pěstování technického konopí. „Lze z něj totiž vyrábět až tisíc plně recyklovatelných výrobků,“ vysvětloval Bohata a jako příklad dává kosmetiku, papír, jedlý bio olej, oblečení, lana, bioplasty a brikety na vytápění domů.

Už tento měsíc zorganizuje Konopářský svaz seminář pro zemědělce, kde chtějí organizátoři přiblížit pěstování, sklizeň a následné pracování konopí. Tato rostlina se dá využít v energetice, stavebnictví, papírenském, chemickém, textilním a automobilovém průmyslu a jako krmivo a podestýlka pro zvířata.

„Pěstování konopí podporuje i Evropská unie, směrnice například nařizují vyrábět auta z obnovitelných zdrojů,“ uvedl jednatel. Konopí tak nahrazuje i ropu. „Podle evropského nařízení se připravují biopohonné hmoty, jako biodiesely a bionafty,“ dodal Tomáš Bohata. Ajak pozná policie, že někdo pěstuje technické konopí a ne marihuanu? „Policie udělá chemickou zkoušku obsahu THC v rostlině, které zde může být dle směrnic EU v rozsahu maximálně dvě desetiny procenta,“ zdůraznil jednatel.

Konopí není na Benešovsku neznámé. Nedaleký zámek Konopiště dostal pojmenování pravděpodobně od této rostliny, která se zde ve 13. století pěstovala. Ve Struhařově na Benešovsku proběhlo před několika lety pokusné pěstování technického konopí a v Kácově na Kutnohorsku je v provozu tírenská linka, která již zpracovala několik tun konopí.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 4. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:02