Agris.cz - agrární portál

Producenti bioproduktů chtějí prorazit do oblasti gastronomie

4. 3. 2005 | ČTK

Do oblasti gastronomie chtějí více prorazit také producenti bioproduktů a biopotravin. Na letošním veletrhu gastronomie a hotelových služeb G+H v Brně jich proti poslednímu ročníku přibylo, řekl manažer veletrhu Martin Střítecký. Osm podniků zabývajících se bioprodukcí se představilo ve stánku Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Podniky zabývající se ekologickým zemědělstvím věří, že větší uplatnění v gastronomii najdou i díky požadavkům lidí na větší pestrost nabídky a také na zdravé a bezpečné potraviny.

Jednou z překážek, která brání většímu průniku biopotravin do nabídky restaurací či hotelů, je i jejich vyšší cena. Producenti ale věří, že lidé budou ochotni za ekologické potraviny zaplatit více. Obchodní zástupce společnosti PRO-BIO Henrich Leško pro veletržní magazín uvedl, že zatím gastronomický sektor neoslovili a veletrh G+H byl příležitostí zjistit například požadavky zákazníků na četnost dodávek nebo sortiment. Očekává, že zájem bude o těstoviny, tradiční české produkty jako je pohanka nebo celozrnné mouky nebo o dovážené třtinové cukry.

Restaurace s nabídkou jídel z biopotravin už v ČR existují, ale je jich velmi málo a v podstatě je nabízí jako doplňkový sortiment. Podle předběžné zprávy se letos především odborným návštěvníkům představilo 180 firem ze šesti zemí. Vedle českých vystavovatelů se zúčastnily podniky z Itálie, Německa, Polska, Rakouska a poprvé také z Francie. Prvního veletrhu G+H v roce 2003 se účastnilo na 185 vystavovatelů z celkem osmi zemí a veletrh byl spojen i přehlídkou tiskařského odvětví Embax-Print. Letos veletrh G+H navštívilo na 6000 lidí.

Na veletrhu byli také vyhlášeni vítězové v soutěžích Zlatý pohár PIVEX - PIVO 2005 a Grand Prix VINEX 2005. Celkem 89 studentů v oborech kuchař, číšník a cukrář se pak zapojilo do 11. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno 2005 - Nowaco Cup. Další ročník veletrhu G+H se bude v Brně konat v roce 2007. Příští rok se mohou návštěvníci těšit na Mezinárodní potravinářské veletrhy Salima, které se budou konat 7. až 10. března.


Zdroj: ČTK, 4. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 23:06