Inaktivace mikrobů elektrostatickým nábojem
7. 3. 2005 | ÚZPI
Pro omezení kontaminace – prodloužení trvanlivosti a zachování nutriční hodnoty čerstvých nebo jen minimálně opracovaných potravin byla ověřována metoda koronového výboje v elektrickém poli při vysokém napětí -elektrostatické ošetření. Dosud byl tento postup zkoušen jen u kapalných (příp. polotuhých a gelovitých) materiálů, kde se snížil počet mikroorganismů o 4 až 6 řádů. Pokud se prováděly pokusy s kořením nebo moukou, dosáhlo se snížení kontaminace jen o jeden řád.
Ve výzkumném pracovišti ve Wädenswil byl postup ověřován na čerstvém nakrájeném hlávkovém salátu. Salát, který byl kontaminován definovaným množstvím E. coli a Staphylococcus capitis, byl podroben až 20minutovému působení stejnosměrného elektrického pole o napětí 25 – 35 kV. Došlo k 80% snížení kontaminace, přičemž ve větší míře byly usmrceny gramnegativní zárodky (E. coli) než grampozitivní. Pro prodloužení trvanlivosti tento výsledek není dostačující a je třeba postup dále rozvíjet. Pro inaktivaci mikroorganismů není rozhodující tvorba ozonu v blízkosti elektrody při koronovém výboji, ale spíše výbojem vyvolané UV-záření.
Zdroj: ÚZPI, 7. 3. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 19:46
