Agris.cz - agrární portál

Malík: Kvalita slovenských vín je o patro výše než v minulosti

10. 3. 2005 | ČTK

Kvalita slovenských vín se v posledních letech výrazně zlepšila a zejména bílá vína jsou mnohdy na vyšší úrovni, než od zahraniční konkurence, soudí jeden z nejznámějších slovenských expertů na víno Fedor Malík. V nejbližší budoucnosti ale podle něj slovenští vinaři patrně neproniknou ve větší míře na zahraniční trhy. "Kvalita šla o patro výše. Je to především tím, že na trh vstoupil kapitál a Slovensko se otevřelo světu," řekl Malík, který je nositelem francouzského státního vyznamenání rytíř Řádu za zásluhy v zemědělství.

Podle experta si potřebu vyšší kvality začali vinaři uvědomovat a ve srovnání se zahraničním průměrem jsou nyní špičková slovenská bílá vína lepší a rovněž levnější. Červená vína naopak v kvalitě za zahraničím zaostávají, což je ale podle Malíka způsobeno zejména podmínkami pro jejich pěstování. I kvalita červených vín se ale postupně zlepšuje, soudí. "Buďme opatrní. Šlo o pár ilustračních dodávek a vzorků. A když se čas od času nějaký kamion nebo paleta vyveze, revoluci ve světě to neudělá," řekl o šancích slovenských vín prorazit v zahraničí.

Sám Malík ale minulý týden s překvapením zjistil, že jeden z kvalitních slovenských ryzlinků viděl v prodeji na francouzském trhu v ceně 16 eur (asi 465 Kč). "Slovenská bílá vína jsou svěžejší, expresivnější, mohou mít více ovocných vůní a v neposlední řade mají velmi zajímavou složku - kyseliny," porovnal expert místní produkci se zahraniční konkurencí. Slovenská vína jsou si podle Malíka podobná s moravskými.

Slovenští vinaři hospodaří přibližně na 17.000 hektarech rodících vinic. Evropská unie povolila pěstování na více než 21.000 hektarech. Některé vinice jsou ale podle znalců dosti zanedbané, se starými nebo poškozenými kmeny. V roce 2004 se v zemi urodilo podle oficiálních odhadů zhruba 61.000 tun hroznů a výrobci z domácích produktů vyrobili v sezoně 2003/2004 přibližně 515.000 hektolitrů vína.

Země ale ve výrobě není soběstačná a více vína dováží, než vyváží. Spotřeba vína na obyvatele v posledních letech mírně klesala a Slováci ročně vypijí zhruba deset litrů vína oproti přibližně 12,5 litru v roce 1997. Více než 80 procent výroby tvoří bílá vína - zejména Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Rulandské bílé a Chardonnay. Mezi modrými odrůdami převládá Frankovka a Svatovavřinecké. Země se dělí na šest vinohradnických oblastí.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 16:20