Sójový lecitin ve výživě hospodářských zvířat
12. 3. 2005 | ÚZPI
Sójový lecitin je komplexní směs fosfolipidů nerozpustných v acetonu. Její hlavní součástí jsou fosfatidylcholin, fosfatidyletanolamin, fosfatidylinositol a kyselina fosfatidová. Kromě toho směs rovněž obsahuje ještě kolísající množství jiných látek, jako jsou např.triglyceridy, mastné kyseliny, sacharidy a minerální látky.
Lecitin je esenciální živinou v krmivech pro zvířata. Jeho hlavní funkce jsou:
· Slouží jako emulgátor pro tuky, v tucích rozpustné hormony a jejich prekurzory.
· Je vysoce kvalitním zdrojem energie a esenciálních mastných kyselin.
· Jeho přítomnost je nezbytná pro zdárný průběh metabolizmu tuků, jejich absorpci a transformaci.
· Zlepšuje smáčecí a disperzní vlastnosti mouček.
· Působí jako významný přírodní antioxidant.
· Je zdrojem cholinu (lipotropní funkce) a inositolu.
V mnoha studiích bylo prokázáno, že přídavek lecitinu do krmných dávek prasat má příznivý vliv na:
· stravitelnost tuků, bílkovin a sušiny,
· příjem krmiva a růst zvířat,
· konverzi krmiva,
· průměrné denní přírůstky,
· stravitelnost tuků, bílkovin a organických látek,
· využití fosforu a dusíku,
· snížení exkrece sušiny, dusíku a fosforu.
Studie prováděné na drůbeži přinesly obdobné pozitivní výsledky jako u prasat. Obohacením krmných dávek krůt o lecitin došlo ke zvýšení podílu libové svaloviny a snížení podílu tuku v jatečném trupu. Kromě toho bylo dosaženo zjemnění prsní svaloviny a maso obsahovalo více bílkovin a bylo méně tučné. Vlivem lecitinu došlo k redukci procenta zvířat postižených perózou (onemocnění vyvolané nedostatkem manganu a cholinu). U slepic došlo během 12 měsíčního snáškového cyklu ke zvýšení intenzity snášky a průměrné hmotnosti vajec.
Mléčné krmné náhražky pro telata obvykle obsahují 15 až 25 % tuku. Při vysokém obsahu tuku klesá riziko vzniku průjmu, které je vždy způsobeno vysokým podílem mléčné syrovátky. Lecitin v mléčných náhražkách pro telata podporuje trávení tuků a přispívá ke zvýšení růstové rychlosti, průměrných denních přírůstků a zlepšení stravitelnosti sušiny, dusíku, energie, vápníku a retence dusíku, přičemž pozitivní vliv přídavku lecitinu se projevil výrazněji u mladších zvířat v porovnání se staršími.
Mnoho výzkumů prokázalo, že obohacení krmiv pro ryby o lecitin se projevilo snížením mortality u ryb (lososů, kaprů, pstruhů, mořských okounů a mořských cejnů) a garnátů v larválním stadiu, zlepšením růstových schopností a lepším využitím krmiva.
Zdroj: ÚZPI, 12. 3. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 18:35
