Reakce národních úřadů pro bezpečnost potravin na zprávu WHO/FAO o akrylamidu
14. 3. 2005 | ÚZPI
Národní úřady pro bezpečnost potravin z celého světa reagovaly na nedávno publikované doporučení Společného výboru pro potravinářská aditiva a kontaminanty (JEFCA) při WHO/FAO, týkající se akrylamidu v potravinách. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Irský Úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) vydaly pouze prohlášení o závěrech a doporučeních JECFA, ovšem Health Canada ( federální úřad odpovědný za udržování a zlepšování zdraví kanadské populace) šel ještě dále a publikoval doporučení kanadským spotřebitelům, jak minimalizovat tvorbu akrylamidu v doma připravovaných pokrmech.
Na zasedání v únoru letošního roku JECFA konstatoval, že přítomnost akrylamidu jako kontaminantu v některých potravinách může být významným zdravotním problémem, přestože údaje o limitech denní spotřeby po jednotlivé potraviny dosud chybějí. Výbor požaduje další výzkum způsobů snižování tvorby akrylamidu v potravinách s vysokou susceptibilitou a upozorňuje, že je nutné mít na zřeteli rovněž bezpečnost potravin a nutriční implikace změn postupů. Národní úřady pro bezpečnost potravin všeobecně souhlasí se závěry Výboru, ovšem Health Canada je první institucí, která věnuje pozornost doma připravovaným pokrmům a vydala doporučení pro spotřebitele o skladování, zpracování a vaření brambor používaných k přípravě pomfritů tak, aby se minimalizovalo působení akrylamidu na konzumenta. Rovněž jsou uváděny pokyny pro toastování chleba a dalších potravin.
Zdroj: ÚZPI, 14. 3. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 13:09
