Agris.cz - agrární portál

Studenti zkoumají potraviny v nových laboratořích

16. 3. 2005 | Mladá fronta Dnes

Studenti zlínské technologické fakulty Univerzity Tomáše Bati mají k dispozici nové špičkové výukové prostory. Laboratoře, pracovny a specializované místnosti pro testování potravin slouží studentům oboru Chemie a technologie potravin. Univerzita investovala do rekonstrukce laboratoří přes patnáct milionů korun, z toho asi šest milionů stálo nové vybavení. Studenti využívají například novou mikrobiologickou laboratoř s přípravnou a kompletně vybavenými samostatnými pracovišti pro dvě desítky studentů. „Tady se studenti učí jednotlivé organismy vypěstovat, identifikovat je. Zjistí například, že v jednom mililitru mléka je až 300 tisíc bakterií,“ uvedl ředitel Ústavu potravinářského inženýrství a chemie Ignác Hoza.

Zajímavá je výuka v senzorické laboratoři, kde se v oddělených kójích vysokoškoláci učí rozlišovat správnou chuť, vůni a vzhled potravin. „Zkoumáme například různé druhy tuků, aby náš absolvent věděl, na čem je nejvhodnější smažit, a lidi pak nebolel žaludek po návštěvě restaurace,“ poznamenal Hoza.Jedním z posledním úspěchů ústavu je spolupráce na výrobě hotových sterilovaných pokrmů, které vydrží až tři roky. Speciální balíčky využívá zejména armáda, zdravotníci a hasiči. „Výzkum nám trval tři roky. Důležité bylo, aby jídlo vydrželo čerstvé, mělo správnou konzistenci a samozřejmě bylo chutné,“ uvedl ředitel ústavu.

Studijní program existuje na zlínské fakultě od loňského roku, původně se vyučoval na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově. Ve Zlíně patří k nejžádanějším, v současné době jej studuje 367 studentů.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 16. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 13:49