Agris.cz - agrární portál

Výzkum zdravotních výhod jahod

23. 3. 2005 | ÚZPI

Váhu vědeckému výzkumu zdravotních výhod jahod dodaly další výzkumy. Dřívější studie realizované pracovníky z výzkumné organizace Sphera Foundation v Los Altos v Kanadě ukazují, že pojídání jahod pomáhá udržovat zdraví srdce tím, že poskytuje dobrý zdroj folátu a vitaminů skupiny B, které jsou významné pro zdraví kardiovaskulárního systému. Tyto výsledky jsou východiskem pro komplexnější studii zdravotních výhod jahod. Kanadská studie dvaceti dospělých lidí realizovaná v roce 2003 ukázala, že konzumace porce jahod každý den po čtyři týdny zvýšila obsah folátu v krvi.

U účastníků studie se také ukázala určitá redukce C-reaktivního proteinu, měřítka zánětu poškozujícího arterie. Po osmi týdnech pojídání porce osmi jahod každý den poklesl také systolický tlak krve v průměru o 4 %. Výzkumníci doufají, že další výzkum ukáže jahody jako významný faktor pro zdraví srdce a význačnou součást zdravé diety.

Americká organizace California Strawberry Commission také podporuje epidemiologickou studii prováděnou pracovníky z organizace Public Health. Tato studie prověřuje možné spojení mezi základní konzumací jahod a rizikem kardiovaskulárních chorob. Bude zkoumat spojení příjmu jahod a biomarkerů kardiovaskulárních chorob v plazmě včetně celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu, triglyceridů a C-reaktivního proteinu.


Zdroj: ÚZPI, 23. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:42