Agris.cz - agrární portál

MZe by mělo dostat větší pravomoci v regulaci vodárenství

29. 3. 2005 | ČTK

Ministerstvo zemědělství by mělo dostat větší pravomoci v regulaci vodárenství. Předpokládá to návrh novely zákona o vodovodech a kanalizacích, podle kterého by MZe například rozhodovalo o zrušení povolení k provozování sítí nebo by stanovovalo pravidla pro započítávání nákladových položek do ceny vody. Návrh ve středu projedná vláda. Resort by měl rovněž rozhodovat o provedení technického auditu nebo o úpravě vzájemných práv a povinností vlastníků provozně souvisejících vodovodů, pokud se sami písemně nedohodnou.

Platný zákon o vodovodech a kanalizacích neupravuje veřejnoprávní regulaci oboru, pouze práva samosprávných obcí. Po privatizaci se vlastníky infrastrukturního majetku vodovodů a kanalizací staly zejména obce, avšak provozovateli jsou obchodní společnosti, často s mezinárodním kapitálem. Podle MZe je třeba zajistit vyšší ochranu odběratelů služeb spojených se zásobováním vodou. Předpokládané nároky na zajištění a fungování veřejnoprávní regulace oboru vodovodů a kanalizací se pohybují kolem sedmi milionů korun. Tyto prostředky budou podle návrhu zajištěny z kapitoly ministerstva zemědělství.


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 10:18