Agris.cz - agrární portál

Chilané žádají, aby Brňan platil škody za požár

31. 3. 2005 | Denik.cz

Jiří Šmiták z Brna, který minulý měsíc neúmyslně založil požár národního parku v Chile, čelí žalobě o náhradu škod. Podala ji v pondělí u tamního soudu chilská vládní agentura na obranu národních zájmů. "Žalobce si vyhrazuje právo stanovit peněžní výši náhrad," napsal chilský deník La Segunda. Dvěstědolarová pokuta, kterou Brňan bezprostředně po svém činu v Chile zaplatil a odjel do Argentiny, by tak mohla vyrůst do závratných sum. Chilský deník Últimas Noticias odhadl škody nejméně na 2,5 milionu dolarů, jiné noviny zveřejnily číslo pětkrát vyšší.

Pět tisíc hasičů a záchranářů zdolávalo obrovský požár téměř týden. Požár vznikl od jiskry ze Šmitákova vařiče, který podpálil trávu. Popelem lehlo 15 tisíc hektarů porostů v parku Torres del Paine. Jedenatřicetiletý horolezec z Moravy poukázal na to, že škody mohly být menší, kdyby chilští hasiči zasáhli včas a s náležitou výbavou. Včera nebyl Šmiták k zastižení.

Je znám jako šetřílek a nemá mobil. "Syn odcestoval minulý týden do argentinských hor," tvrdil včera našemu deníku Jiří Šmiták starší. Šmiták mladší je zcestovalý člověk. Putování si financuje sám. Dává si stranou část platu finančního auditora. Ať Šmiták zaplatí, nebo ne, český stát se už k úhradě škod rozhodl. Státní tajemník ministerstva zahraničí Vladimír Zavázal uvedl částku půl milionu dolarů.


Zdroj: Denik.cz, 31. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 12:11