Agris.cz - agrární portál

V EP spor o spolufinancování zemědělství EU ze státních rozpočtů

31. 3. 2005 | ČTK

Společná zemědělská politika původních 15 členských zemí EU by mohla být spolufinancována z národních pokladen. Navrhl to zpravodaj EP pro budoucí rozpočtový výhled, německý křesťanský demokrat Reimer Böge. Návrh narazil na odpor řady poslanců, zejména francouzských. Böge uvedl, že zachování dohody o zemědělských výdajích z roku roku 2002, která předem určuje limity až do roku 2013, lze zajistit postupným zaváděním spolufinancování v rámci patnáctky. Připomněl, že nové členské státy, které vstoupily loni, nemají do roku 2013 nárok na plné přímé platby a zemědělské dotace již ze svých rozpočtů doplňují.

Řada poslanců, zvláště francouzských, však poukazovala na to, že takový krok by se mohl stát začátkem koncem společné zemědělské politiky. Poukazovali také na to, že ačkoli na zemědělství padne skoro polovina rozpočtu unie, jde o jedinou politiku financovanou výlučně z tohoto zdroje. Ze srovnání je jasné, že se na ni vydává podstatně méně než třeba na obranu. EP se tak zapojil do debaty o příštím rozpočtovém výhledu na období 2007-13, který se Lucembursko jako momentální předseda pokouší dojednat a schválit do letošního července. Předseda EP Josep Borrell připomněl, že bez souhlasu EP nemohou členské státy tuto "finanční perspektivu" schválit.

Böge proto navrhl vtělit do usnesení EP pasáž, ve které se pohrozí zrušením rozpočtového rámce po vstupu ústavy v platnost, pokud by státy při jeho schvalování pominuly názor EP. Podle zpravodaje je pro parlament návrh Evropské komise rámcově přijatelný; z hlediska vyjednávání mezi státy však "není realistický". Některé plánované výdaje je podle něj třeba seškrtat a jiné naopak zvýšit. Böge se vyslovil pro to, aby prostředky na pomoc chudším zemím a regionům neklesly pod 0,41 procenta hrubého národního důchodu EU, jak navrhuje EK. Souhlasí s tím, aby nepřekračovaly čtyři procenta HND členských zemí.

Spořit by se podle něj dalo na administrativních výdajích; zvláště si bere na mušku tendenci zřizovat stále nové nákladné agentury EU. EK v návrhu rozpočtu počítá s tím, že unie bude hospodařit v letech 2007-13 s 1,14 procenty HND členských zemí. Řada bohatších států chce snížit své odvody na jedno procento. EP do této polemiky zatím nevstupuje; zpravodaj pouze připomněl, že rozpočet EU stoupl v letech 1996-2002 o 8,2 procenta, zatímco rozpočty 15 původních členských zemí se zvýšily o 22,9 procenta. Upozorňuje také, že strop pro odvody z národních pokladen byl stanoven na 1,24 procenta HND v roce 1993 a od té doby se nezměnil.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 15:08