Agris.cz - agrární portál

SFŽP od dubna pozastaví příjem žádostí do národních programů

31. 3. 2005 | ČTK

Státní fond životního prostředí (SFŽP) pozastaví od 1. dubna příjem žádostí do národních programů na podporu životního prostředí. Důvodem je vysoký zájem, který přesahuje možnosti fondu. Příjem žádostí do evropských fondů, Fondu soudržnosti a operačního programu Infrastruktura však pokračuje, informoval dnes SFŽP v tiskové zprávě. O obnovení národních programů bude fond jednat v září. "Převis poptávky je tak veliký, že žádosti, které byly přijaty v prvním čtvrtletí tohoto roku, se díky výdajovému limitu budou financovat až v druhé polovině roku 2006. Důvodem tohoto převisu je nutnost velkých investic do oblasti ochrany vod, které jsou podmíněny i závazkem České republiky vůči Evropské unii," uvedl ředitel fondu Andrej Mudray.

Mezi pozastavené programy, do kterých fond ročně vydá více než čtyři miliardy korun, patří podle jeho mluvčí Lucie Králové programy na ochranu vod, ovzduší, nakládání s odpady, rekultivace skládek či další environmentální programy. "Od ledna fond přijal 206 žádostí o podporu do národních programů v hodnotě 2,2 miliardy korun, přičemž výdajový limit pro celý letošní rok činí 4,3 miliardy korun," uvedla Králová. Žadatelé však mohou žádat o finance na obdobné projekty skrze evropské fondy, v nichž mohou podle Králové dostat dokonce i vyšší příspěvek.

V současnosti je pro fond prioritou spolufinancování evropských fondů. Fond bude podle Králové usilovat o legislativní změny týkající se výběru poplatků od znečišťovatelů životního prostředí a o posílení zdrojů příjmů fondu ze státního rozpočtu. Prostředky z Fondu soudržnosti jsou určeny na díla sloužící ochraně životního prostředí a dopravní infrastrukturu. Jednotlivé projekty procházejí složitým schvalovacím řízením. EU se na financování projektů podílí 70 až 80 procenty, zbytek musí české ústřední nebo krajské orgány zajistit samy.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:28