Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí předchozího dne – 31. 3. 2005

1. 4. 2005 | Agris

SFŽP od dubna pozastaví příjem žádostí do národních programů

Státní fond životního prostředí (SFŽP) pozastaví od 1. dubna příjem žádostí do národních programů na podporu životního prostředí. Důvodem je vysoký zájem, který přesahuje možnosti fondu. Příjem žádostí do evropských fondů, Fondu soudržnosti a operačního programu Infrastruktura však pokračuje, informoval dnes SFŽP v tiskové zprávě. O obnovení národních programů bude fond jednat v září. "Převis poptávky je tak veliký, že žádosti, které byly přijaty v prvním čtvrtletí tohoto roku, se díky výdajovému limitu budou financovat až v druhé polovině roku 2006. Důvodem tohoto převisu je nutnost velkých investic do oblasti ochrany vod, které jsou podmíněny i závazkem České republiky vůči Evropské unii," uvedl ředitel fondu Andrej Mudray.

Test objevil jedy ve vejcích slepic

Vejce slepic chovaných v Česku obsahují jedovaté organické látky. Vyplývá to z výsledků mezinárodního projektu nevládních organizací, které nechaly testovat zhruba dvě stě vajec z osmnácti zemí světa. Ve všech vejcích objevila česká laboratoř Axys Varilab hexachlorbenzen, polychlorované bifenyly či dioxiny, které mohou poškozovat imunitní a hormonální systém nebo způsobovat rakovinu. Nejvíce hexachlorbenzenu přitom obsahovala vejce z Liberce. Až za nimi skončily vzorky z intenzívně průmyslově využívané oblasti v Rusku anebo vejce z Indie, Mexika či Bulharska. Vzorky z Lysé nad Labem zase obsahovaly nejvíce PCB ze všech zkoumaných vajec.

V EP spor o spolufinancování zemědělství EU ze státních rozpočtů

Společná zemědělská politika původních 15 členských zemí EU by mohla být spolufinancována z národních pokladen. Navrhl to zpravodaj EP pro budoucí rozpočtový výhled, německý křesťanský demokrat Reimer Böge. Návrh narazil na odpor řady poslanců, zejména francouzských. Böge uvedl, že zachování dohody o zemědělských výdajích z roku roku 2002, která předem určuje limity až do roku 2013, lze zajistit postupným zaváděním spolufinancování v rámci patnáctky. Připomněl, že nové členské státy, které vstoupily loni, nemají do roku 2013 nárok na plné přímé platby a zemědělské dotace již ze svých rozpočtů doplňují.

Chilané žádají, aby Brňan platil škody za požár

Jiří Šmiták z Brna, který minulý měsíc neúmyslně založil požár národního parku v Chile, čelí žalobě o náhradu škod. Podala ji v pondělí u tamního soudu chilská vládní agentura na obranu národních zájmů. "Žalobce si vyhrazuje právo stanovit peněžní výši náhrad," napsal chilský deník La Segunda. Dvěstědolarová pokuta, kterou Brňan bezprostředně po svém činu v Chile zaplatil a odjel do Argentiny, by tak mohla vyrůst do závratných sum. Chilský deník Últimas Noticias odhadl škody nejméně na 2,5 milionu dolarů, jiné noviny zveřejnily číslo pětkrát vyšší.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 1. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 11:49