Agris.cz - agrární portál

Evropa uvalila na americké zboží dodatečné clo

1. 4. 2005 | Lidové noviny

Evropská unie začne od 1. května zatěžovat vybrané americké zboží dodatečným dovozním clem až do 15 procent jeho hodnoty. Unii vadí, že Američané přes opakované urgence nezměnili zákony, které podle EU daňově zvýhodňují americké podniky. Evropská unie přitom vyloučila, že by se do května chtěla s Američany ještě sejít a o něčem diskutovat. Unie už si na americké zákony stěžovala před Světovou obchodní organizací (WTO), která jí dala za pravdu. Američané ale dál nechávají v platnosti takzvaný Byrdův dodatek zákona, který je vůči mnoha americkým vývozcům daňově velmi shovívavý.

"Komise tento poslední krok ve sporu o Byrdův dodatek zákona učinila proto, že Spojené státy stále nejsou schopny uvést svou vlastní legislativu do souladu s mezinárodními závazky," píše se ve zprávě komise. Ta plní roli exekutivy Evropské unie. Američané tvrdí, že se dodatkem zákona brání proti levnému dovozu vybraného zboží z mnoha zemí. Ten považují za dumping. Dodatečné clo se bude vztahovat na řadu zboží, které se do unie z USA dováží. Sankční clo se tak dotkne dovozu papíru, zemědělských produktů, textilu, strojů a dalšího zboží.

Světová obchodní organizace loni v listopadu vyslovila konečný souhlas s požadavkem Evropské unie, Japonska a některých dalších zemí. Ty žádají, aby WTO zatížila americké zboží sankčním clem, které bude ze začátku činit asi 150 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.


Zdroj: Lidové noviny, 1. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:25