Agris.cz - agrární portál

Lesy mohou prodělat miliony

1. 4. 2005 | Denik.cz

Státní podnik Lesy ČR brzy prodělá desítky a za čas i stovky milionů, pokud nezmění styl výběrových řízení, jimiž přiděluje zakázky na práce v lese. Ukazuje to nová analýza, kterou má asociace pracovníků v lesnictví. Ti požadují, aby řízení podléhala zákonu o zadávání veřejných zakázek a byla průhledná. Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství včera na svém sněmu odsoudila postup Lesů při výběrových řízeních. Na podnik si bude asociace stěžovat jeho dozorčí radě. S výsledky analýzy seznámí i Úřad na ochranu hospodářské soutěže a Nejvyšší kontrolní úřad.

Smlouvy na některé lesnické práce vyhrály firmy, které prodávají podniku svou práci dráž než jiné. Asociace se ptá, proč. Největší lesnická firma v zemi CE WOOD podá do konce tohoto týdne na Lesy ČR žalobu. Její majitel Ivan Doubrava uvedl: "Jediným lékem na průhlednost výběrových řízení v LČR je zákon o zadávání veřejných zakázek."

Mluvčí Lesů Lubomír Šálek však tvrdí, že proti výsledkům řízení neexistuje odvolání. To by se změnilo, kdyby je i Lesy provedly podle zákona o veřejných zakázkách, který platí od 1. května 2004. Díky němu je možné se proti výsledkům odvolat. "Dříve hrála hlavní roli v rozhodování cena a byl tudíž malý prostor pro subjektivní hodnocení. Dnes se ceně přikládá váha jen 45 procent," upozornil také Doubrava.

Na některých jednotkách nyní u Lesů zvítězila podle podkladů asociace například firma Lesy Hluboká, která nabídla dražší práce než jiní uchazeči. Roztrpčeni jsou pracovníci Lázeňských lesů, s. r. o., v Mariánských Lázních. Jejím majitelem je město. Tu porazil živnostník, který podle údajů asociace nemá ani certifikaci. Nemá ji ani další vítězná firma HOLZ CZ.


Zdroj: Denik.cz, 1. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:48