Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři v Libereckém kraji musí rušit sady, jablek je příliš

1. 4. 2005 | ČTK

Někteří pěstitelé ovoce v Libereckém kraji ruší sady a propouštějí zaměstnance. Důvodem je konkurence levného ovoce z Polska. Zejména v oblasti Pojizeří má přitom ovocnářství mnohaletou tradici a zaměstnává stovky lidí, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). "Zmenšili jsme plochu asi o třetinu," řekl deníku Luděk Ježek, který na Turnovsku obhospodařuje desítky hektarů převážně jablečných sadů. Propustil už také polovinu svých zaměstnanců. Na skladech má přitom podobně jako jiní pěstitelé ještě stále neprodaná jablka z loňské úrody.

Polské ovoce je podle něho levnější proto, že tam ovocnáři neplatí sociální a zdravotní pojištění ani daně. "U nás dříve něco podobného taky fungovalo. Zvýhodnění je ale už pryč, a proto jsou Poláci levnější," dodal.

Podle Josefa Zoubka ze společnosti Agro Rubín ve Svijanském Újezdu na Liberecku byl loňský rok pro ovocnáře v kraji nejhorší v historii. "Bylo špatné počasí, ceny klesly v průměru o dvě koruny za kilogram. Byl to pro nás ztrátový rok," řekl Zoubek. K tomu se přidaly potíže s odbytem. V minulých letech už bývaly v tuto dobu sklady Agro Rubín zcela prázdné, letos vyprodáno není. Proto letos ve Svijanském Újezdu neplánují výsadbu nových stromů. "Spíše to postupně likvidujeme," poznamenal Zoubek. Podobně jsou na tom podle předsedy ovocnářské unie Jaroslava Mušky všichni čeští pěstitelé ovoce. Na tržbách loni přišli o 180 milionů korun. Aby měli větší šanci proniknout například do obchodních řetězců, zakládají nyní pěstitelé odbytová družstva. Tak například vzniklo družstvo EB Fruit, které sdružilo jedenáct ovocnářů z Libereckého a Královéhradeckého kraje.


Zdroj: ČTK, 1. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:18