Agris.cz - agrární portál

Nebalené potraviny a jejich trvanlivost

1. 4. 2005 | Českolipský deník

Obchodník, jenž nabízí k prodeji nebalené potraviny, musí v jejich blízkosti viditelně umístit zřetelný písemný údaj o názvu druhu, skupiny nebo podskupiny potraviny, údaj o množství objem plnění a hmotnost, datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti. Se zřetelem na povahu potraviny, rozbalené kvůli prodeji jednotlivých částí, musí obchodník přiměřeně zkrátit minimální trvanlivost nebo datum použitelnosti a stanovit podmínky jejího dalšího uchování tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a zdravotní nezávadnosti.

Pravdivost údajů, zejména datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti u nebalených potravin a potravin, zabalených mimo provozovnu a bez přítomnosti spotřebitele, kontrolují inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Zjistíli prodej těchto potravin s klamavým označením, sepíší protokol a tyto potraviny zakážou dál prodávat. S kontrolovaným obchodníkem je potom zahájeno správní řízení. Máli zákazník podezření, že podmínky označení potravin nejsou splněné nebo jsou porušené, může u SZPI uplatnit podnět ke kontrole.


Zdroj: Českolipský deník, 1. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:53