Agris.cz - agrární portál

Francouzští sommeliéři ocenili moravské slámové víno z Mikulova

1. 4. 2005 | ČTK

Francouzští sommeliéři oceňují moravská vína a za světovou špičku považují specialitu, vína slámová. Pro Petra Marcinčáka z Mikulova přineslo jeho Veltlínské červené rané ročník 2003 absolutní prvenství v konkurenci dvanáctky moravských výrobců s 34 vzorky. Vína hodnotili francouzští specialisté již podruhé, řekl dnes prezident Asociace sommeliérů ČR Martin Pastyřík. Mezi porotci byli i dva mistři světa v sommeliérském oboru. Jejich reakce podle Pastyříka domácí vinaře obzvlášť potěšila, a to zejména v hodnocení vín červených.

"Znalci letos konstatovali výrazné zlepšení proti loňskému roku," uvedl s tím, že bílá vína zase přirovnávali k vínům rakouským. I když české klima není pro červená vína ideální, přestanou zřejmě za několik let hrát roli outsidera, shodli se odborníci. Francouzští sommeliéři ale konstatovali jistou nevyrovnanost v kvalitě, a to kvůli různé technologii zpracování. V kategorii bílých vín Francouzi ještě ocenili Rulandské bílé 2003, výběr z hroznů, z Vinařství Reisten Bohemia, mezi červenými zase zaujalo Cuvée Exlusive 2003, známkové z firmy LiVi Dubňany. Marcinčákovo víno se ocitne i na Gala večeři francouzských sommeliérů, což bývá největší gastronomická událost Paříže.

Vína hodnotila pětice odborníků, mezi nimi nynější prezident asociace sommeliérů pařížské oblasti Jean-Michel Deluc a světový sommeliérský šampión z roku 2000 Olivier Poussier. "Ve slámových vínech je nejen hebkost, ale víno je rovněž velmi svůdné, voňavé, aromatické, přitom přístupné, komplexní, dosti hutné v ústech, sladké, ale zároveň se svěžestí, která je vzrušující na úrovni patra," řekl při svém hodnocení sommeliér Philippe Faure Brac o moravských vínech.

Výměra vinic v tuzemsku je podle statistik nyní již vyšší než v roce 1989. Do dvou let dosáhne bezmála 19.300 hektarů, včetně dosud nevyužívaných 936 hektarů. Před 16 lety bylo v tuzemsku o 561 hektarů vinic méně.


Zdroj: ČTK, 1. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:41