Agris.cz - agrární portál

Planet Ark: Globální oteplování ohrozí ryby v Atlantiku

2. 4. 2005 | Ekolist.cz

Narušení cirkulace mořských proudů v Atlantiku, jež by mohlo být důsledkem globálního oteplování, bude mít zásadní vliv na množství ryb v této oblasti, oznámili vědci. Oceánografové předpověděli, že mořský proud, který unáší teplou vodu z jihu na sever, by mohl zeslábnout či dokonce ustat. Příčinou je skutečnost, že v důsledku globálního oteplování roztávají arktické ledovce a ředí se slanost moří. "Narušení cirkulace mořských proudů by v Atlantiku vedlo k poklesu množství planktonu o více než polovinu," napsal v časopise Nature Andreas Schmittner z Oregonské univerzity.

Prudký pokles v množství planktonu by byl způsoben tím, že k němu mořský proud přestane přinášet potřebné živiny, napsal Schmittner. Možnému dopadu globálního oteplování na potravní řetězce v oceánech bylo dosud věnováno relativně málo výzkumu. "Masivní úbytek planktonu by mohl mít v některých regionech katastrofální důsledky pro rybářství a důležité zdroje potravin," napsal Schmittner.


Zdroj: Ekolist.cz, 2. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 12:59