Agris.cz - agrární portál

Na Hradecku se opět množí požáry trávy

2. 4. 2005 | Hradecké noviny

Požáry vzniklé nedbalým vypalováním porostů a trav začínají zaměstnávat hasiče na Hradecku. "Za uplynulý měsíc vyjížděly jednotky v rámci kraje k více než deseti případům požárů trávy, lesa nebo klestí. Nejvíc případů likvidovali hasiči v hradeckém okresu," potvrdila mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Žahourková.

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjíždějí v tomto období každoročně k desítkám podobných případů. K nejčastějším příčinám patří nedbalost při zacházení s otevřeným ohněm, pálení zbytků staré trávy, listí a klestu při předjarní přípravě zahrádek a porušování zákazu plošného vypalování travních porostů. Oheň se navíc mnohdy ve větru rychle šíří a může zasáhnout také les, zahradní chatku nebo bytovou zástavbu. Kromě nebezpečí zranění a ztrát na majetku má vypalování také ekologické dopady při úhynu zvířat.

"Plošné vypalování porostů zákon o požární ochraně nedovoluje, porušení trestá u fyzických osob pokutami až do pětadvaceti tisíc korun, právnickým osobám hrozí postih až do půl milionu korun," dodala Martina Žahourková.


Zdroj: Hradecké noviny, 2. 4. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:07